In 2018 nam de luchthavengroep  bij een ingrijpende reorganisatie afscheid van deze aparte posten en werd de vrachtafdeling ingrijpend gereorganiseerd en ondergebracht bij de business-unit airline marketing. Daarna verdween volgens belangenorganisaties als TLN, Evofenedex en ACN al vrij snel de focus binnen de Schiphol Group op vracht.

Dat had er ook te maken met het feit dat de verantwoordelijke directeur voor Airline marketing, Maaike van der Windt, bij een volgende reorganisatie in 2020 verdween. Ook een aantal managers van het oude vrachtteam van Schiphol kozen destijds voor een vertrekregeling, waardoor veel vrachtkennis uit de organisatie verdween.

Vertrek Anne Marie van Hemert

Van Doesburg volgt als vrachtdirecteur deels Anne Marie van Hemert, die als nieuwe directeur aviation business development in maart 2021 de verantwoordelijkheid kreeg over de vrachtsecrtor op de luchthaven. Van Hemert vertrekt eind februari van dit jaar bij de Schiphol Group, aldus de luchthaven. Een reden is niet gegeven.

Van Doesburg kent de Nederlandse en internationale luchtvrachtsector goed. Hij was jarenlang beleidsadviseur luchtvracht van verladersorganisatie Evofenedenex, waar hij zeven jaar geleden vertrok. Hij was verder actief voor de pilotenvakbond VNV en de laatste vier jaar campagneleider Schiphol voor de FNV. In die laatste functie kwam van Doesburg ook vaak lijnrecht tegenover Schiphol te staan. Onder meer bij de strijd om betere arbeidsvoorwaarden bij de bagage-afhandelaars en security op Schiphol. Dat resulteerde onder meer in een sector-cao voor de bagage-afhandeling en een sociaal akkoord met de luchthaven.

Vrachtpositie behouden

Volgens Schiphol moet Van Doesburg er in zijn nieuwe rol voor zorgen dat de vracht op de luchthaven ‘een belangrijke positie behoudt’. Ook moet hij zich met het team focussen op belangrijke langetermijnontwikkelingen ‘zoals de ontwikkeling van het vrachtareaal Schiphol Zuid-Oost tot Cargo City, de bouw van een toekomstgericht Port Community Systeem (Cargonaut) en het Smart Cargo Mainport Programma’, aldus Schiphol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement