Blijkens eerdere berichten had de Nederlandse vrachtmaatschappij aanvankelijk geopteerd voor de nieuwe B777F van het Amerikaanse Boeing, maar aangezien Air France Cargo en vrachtpartner CMA CGM Air al in totaal tien A350F’s hadden besteld bij Airbus, is de keuze van Martinair Cargo uiteindelijk ook op dit laatste vrachttype van de Europese vliegtuigbouwer gevallen. Daarbij heeft de Franse Air France-KLM Holding, eigenaar van KLM/Martinair, uiteindelijk het laatste woord.

Tekentafel

Overigens bestaat de vrachtversie van de A350 van Airbus alleen nog op de tekentafel en zal het eerste prototype naar verwachting eerst in 2024 vliegen. De A350F’s zal met 108 ton aan ‘payload’ een mindere beladingsgraad krijgen dan de B747-400F van Martinair (120 ton), maar een aanzienlijk lager brandstofverbruik dan zijn illustere voorganger (-40 tot 50%). Ook stoot de A350F minder CO2 (-40%) uit en is ook de lawaaioverlast (-50%) aanzienlijk lager, aldus KLM, het moederbedrijf van Martinair, in een persbericht.

Het is nog onduidelijk wanneer Martinair Cargo na de komst van de A350F precies afscheid zal nemen van de vrachtjumbo’s. Drie van de huidige vier B747-400F’s dateren uit de beginjaren negentig van de vorige eeuw en zouden in principe nog tien jaar meekunnen. Probleem is echter wel dat Martinair, na de ontmanteling van de onderhoudsdivisie voor de B747’s bij KLM, deze werkzaamheden elders moet inkopen en dat dit, naast de hogere operationele kosten van de vrachtjumbo’s, het aanhouden van de B747’s extra kostbaar maakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement