Krimp Schiphol voor dit jaar van de baan

500.000 vluchten tot 'tenminste' mei 2024

Schiphol en de luchtvaartsector kunnen voor het komend winterseizoen 2023/2024 blijven uitgaan van het bestaande maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen op de nationale luchthaven. Dat is het gevolg van het besluit van VVD-minister Mark Harbers (infrastructuur) om niet middels een spoedprocedure te ageren tegen het recente verbod van de Haarlemse rechtbank op een versnelde krimp naar 460.000 vluchten dit najaar.

rsg-luchtfoto-schiphol-d755559-2
Foto: Schiphol

De verwachting is bij het ministerie dat ‘tenminste’ tot het einde van het winterseizoen 2023/2024 daardoor het aantal vluchten op Schiphol op het oude peil van een half miljoen vliegbewegingen zal blijven staan. Overigens gaat de luchthaven zelf in de nieuwe capaciteitsdeclaratie voor het najaar uit van een aantal van 483.000 vliegbewegingen, voegt het ministerie eraan toe.

Vorige week torpedeerde de Haarlemse rechtbank het plan van Harbers om middels een zogeheten ‘experimenteer-regel’ het maximaal aantal vluchten op Schiphol te verminderen met 40.000 naar 460.000 voor het komend winterseizoen. De minister beoogde daarmee de geluidsoverlast op de mainport versneld terug te dringen. Eerder mislukte al zijn poging om het aantal vluchten op Schiphol met 60.000 te reduceren vanaf 1 november 2023. Voor dat plan is een zogeheten ‘balanced approach’-procedure bij de EU noodzakelijk.

‘Zorgvuldig’

Ofschoon Harbers dinsdag liet weten tegen de uitspraak van vorige week in hoger beroep te gaan, kiest hij niet voor een spoedprocedure. Als reden geeft het ministerie aan dat de bewindsman de zaak ‘zorgvuldig’ wil voorbereiden bij het Amsterdamse Gerechtshof.

Daardoor ligt er zeker niet voor 4 mei een uitspraak en mist de minister de kans om een reductie van het aantal vluchten op Schiphol nog voor het komend winterseizoen door te drukken. Die datum van 4 mei is relevant omdat dan het aantal vluchten wordt vastgelegd waarop de luchtvaartmaatschappijen op Schiphol kunnen rekenen in het nieuwe winterseizoen  (november 2023 tot eind maart 2024).

Meer tijd

Voor de luchtvrachtsector betekent het behoud van het aantal vluchten tot maximaal 500.000 vluchten goed nieuws. Een reductie zou op korte termijn leiden tot een verhuizing van vrachtvluchten richting het buitenland. Belangenbehartiger ACN vreest dan voor een verlies van zeker een kwart van het huidige aantal vrachtvluchten.

Er is nu dan ook meer tijd voor de sector om de politiek te overtuigen van de noodzaak van een vrachtpool voor Schiphol wanneer een krimp mogelijk in het najaar van 2024 zich aandient op de luchthaven.

Kritiek op minister

In de Tweede Kamer was er dinsdag felle kritiek van de rechtse partijen over het optreden van de minister. Zo was partijgenoot Daniel Koerhuis ‘verbaasd’ dat de minister nu al in beroep gaat. ‘Waarom maken we niet eerst afspraken met de luchtvaartmaatschappijen?’ vroeg hij zich af.

Wybren van Haga (BVNL) wil dat Harbers eerst alternatieven onderzoekt voordat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. ‘Met zulke vrienden heeft Schiphol geen vijanden meer nodig’, sneerde hij. Ook het CDA vindt het zorgelijk dat de zaak nu verder wordt ‘uitgevochten’ bij de rechter. ‘Het is de Staat tegenover een staatsdeelneming. Blijf vooral samenwerken’, riep CDA’er Harmen Krul de minister op.

Linkse partijen zijn positiever over het optreden van Harbers. ‘Het is goed dat het beroep er komt’, zei GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. D66 noemde het besluit van het kabinet om minder vluchten toe te staan ‘moedig’, maar is ontevreden dat dit plan ‘van tafel is geveegd’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Krimp Schiphol voor dit jaar van de baan | NT

Krimp Schiphol voor dit jaar van de baan

500.000 vluchten tot 'tenminste' mei 2024

Schiphol en de luchtvaartsector kunnen voor het komend winterseizoen 2023/2024 blijven uitgaan van het bestaande maximale aantal van 500.000 vliegbewegingen op de nationale luchthaven. Dat is het gevolg van het besluit van VVD-minister Mark Harbers (infrastructuur) om niet middels een spoedprocedure te ageren tegen het recente verbod van de Haarlemse rechtbank op een versnelde krimp naar 460.000 vluchten dit najaar.

rsg-luchtfoto-schiphol-d755559-2
Foto: Schiphol

De verwachting is bij het ministerie dat ‘tenminste’ tot het einde van het winterseizoen 2023/2024 daardoor het aantal vluchten op Schiphol op het oude peil van een half miljoen vliegbewegingen zal blijven staan. Overigens gaat de luchthaven zelf in de nieuwe capaciteitsdeclaratie voor het najaar uit van een aantal van 483.000 vliegbewegingen, voegt het ministerie eraan toe.

Vorige week torpedeerde de Haarlemse rechtbank het plan van Harbers om middels een zogeheten ‘experimenteer-regel’ het maximaal aantal vluchten op Schiphol te verminderen met 40.000 naar 460.000 voor het komend winterseizoen. De minister beoogde daarmee de geluidsoverlast op de mainport versneld terug te dringen. Eerder mislukte al zijn poging om het aantal vluchten op Schiphol met 60.000 te reduceren vanaf 1 november 2023. Voor dat plan is een zogeheten ‘balanced approach’-procedure bij de EU noodzakelijk.

‘Zorgvuldig’

Ofschoon Harbers dinsdag liet weten tegen de uitspraak van vorige week in hoger beroep te gaan, kiest hij niet voor een spoedprocedure. Als reden geeft het ministerie aan dat de bewindsman de zaak ‘zorgvuldig’ wil voorbereiden bij het Amsterdamse Gerechtshof.

Daardoor ligt er zeker niet voor 4 mei een uitspraak en mist de minister de kans om een reductie van het aantal vluchten op Schiphol nog voor het komend winterseizoen door te drukken. Die datum van 4 mei is relevant omdat dan het aantal vluchten wordt vastgelegd waarop de luchtvaartmaatschappijen op Schiphol kunnen rekenen in het nieuwe winterseizoen  (november 2023 tot eind maart 2024).

Meer tijd

Voor de luchtvrachtsector betekent het behoud van het aantal vluchten tot maximaal 500.000 vluchten goed nieuws. Een reductie zou op korte termijn leiden tot een verhuizing van vrachtvluchten richting het buitenland. Belangenbehartiger ACN vreest dan voor een verlies van zeker een kwart van het huidige aantal vrachtvluchten.

Er is nu dan ook meer tijd voor de sector om de politiek te overtuigen van de noodzaak van een vrachtpool voor Schiphol wanneer een krimp mogelijk in het najaar van 2024 zich aandient op de luchthaven.

Kritiek op minister

In de Tweede Kamer was er dinsdag felle kritiek van de rechtse partijen over het optreden van de minister. Zo was partijgenoot Daniel Koerhuis ‘verbaasd’ dat de minister nu al in beroep gaat. ‘Waarom maken we niet eerst afspraken met de luchtvaartmaatschappijen?’ vroeg hij zich af.

Wybren van Haga (BVNL) wil dat Harbers eerst alternatieven onderzoekt voordat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. ‘Met zulke vrienden heeft Schiphol geen vijanden meer nodig’, sneerde hij. Ook het CDA vindt het zorgelijk dat de zaak nu verder wordt ‘uitgevochten’ bij de rechter. ‘Het is de Staat tegenover een staatsdeelneming. Blijf vooral samenwerken’, riep CDA’er Harmen Krul de minister op.

Linkse partijen zijn positiever over het optreden van Harbers. ‘Het is goed dat het beroep er komt’, zei GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. D66 noemde het besluit van het kabinet om minder vluchten toe te staan ‘moedig’, maar is ontevreden dat dit plan ‘van tafel is geveegd’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement