Dat blijkt uit de recente presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van de Franse-Nederlandse luchtvaartgroep.

Dat deze gemiddeld opbrengst zo sterk terugliep heeft hoofdzakelijk te maken met de beschikbaarheid van extra vrachtcapaciteit (+11%) op de passagiersvliegtuigen in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode in 2022. Deze toename ging dit voorjaar gepaard met een sterke afname van de vraag naar vrachtcapaciteit in de markt. Dat zorgde ervoor dat de beladingsgraad van de totale vrachtruimte van AF-KLM maar liefst 12 procentpunten inleverde en nu met 47,3% onder de grens van 50% is gedoken.

Minder tonnage

De zwakke vraag in de vrachtmarkt over de eerste drie maanden van dit jaar was ook duidelijk zichtbaar in het vervoerde volume van de groep, dat met 11,5% afnam naar 209.000 ton. Het aantal afgelegde vrachttonkilometers daalde met vergelijkbare percentages (-11,8%).

AF-KLM Cargo produceert geen eigen winst-en verliescijfers, maar levert een directe bijdrage samen met de passagiersdivisie aan de divisie Netwerk, dat over het eerste kwartaal een verlies leed van 149 miljoen euro op een omzet van 5,5 miljard euro. AF KLM als groep eindigde het kwartaal met een nettoverlies van 344 miljoen euro.

Air France – KLM maakte vorige week bekend over een nieuwe lening te praten met de Amerikaanse investeringsgroep Apollo Management Group van een half miljard euro om de financiële positie te versterken. Deze voormalige eigenaar van Ceva Logistics, rondde onlangs de acquisitie af van de Amerikaanse vrachtmaatschappij Atlas Air.

Lufthansa Cargo

Ook concurrent Lufthansa Cargo had last van de sterk gedaalde tarieven en matige vraag in de markt. Het Duitse vrachtbedrijf zag daardoor het bedrijfsresultaat dalen van een bijna een half miljard euro in het eerste kwartaal van 2022 naar een meer bescheiden 151 miljoen dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement