Voor de ontwikkeling van het project steken de Stad Antwerpen en het Vlaams Gewest de handen in elkaar. Robert Voorhamme en Bernard Van Milders, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van Antwerp Headquarters, lichtten het project maandag toe ter gelegenheid van de voorstelling van de werkingsresultaten van de organisatie voor 2010. Blue Gate Antwerp zal door Antwerp Headquarters worden meegenomen in het promotieverhaal om kantoren van internationale productiebedrijven naar Antwerpen te trekken.

Het 113 ha grote terrein zal naast 13 ha voor de kade en logistiekzone verder bestaan uit een zone van 25 ha voor hoogwaardige productiebedrijven en O&O in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, en een groene corridor van 14,5 ha. Zo’n 40 ha is nog in concessie tot 2035 bij de bedrijven BP, Q8, Avia/Alca Petroleum en Atab. De resterende ruimte is voorzien voor het nieuwe voetbalstadion.

Volgens Voorhamme heeft Q8, dat op de site al zijn Europees distributiecentrum heeft, ook de intentie om zijn Europees hoofdkantoor naar Blue Gate Antwerp te halen. De logistiekzone kan volgens hem naast de functie als stadsdistributiecentrum, door de handelszaken in het stadscentrum ook gebruikt worden voor stockbeheer. Ook de bedrijven die zich op Blue Gate komen vestigen, kunnen van de kade en de logistiekzone gebruik maken.

Momenteel wordt een Masterplan uitgewerkt waarin de ambities van het project duidelijk zullen worden omschreven. Volgend jaar zou al met de sanering van de site worden gestart. De kade en logistiekzone komen in een eerste fase aan bod.

Antwerp Headquarters haalde het voorbije anderhalf jaar vijftien nieuwe bedrijven naar Antwerpen, goed voor 300 arbeidsplaatsen. Er zijn 85 dossiers met potentiële investeerders, waarvan 34 uit Europa, 17 uit India, 8 uit China en 10 uit Noord- en Zuid-Amerika. Daaronder 24 logistiekbedrijven. De organisatie lanceert ook een Expat Service.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement