Haven van Gent blijft op groeispoor

Overslag

De haven van Gent heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al 20,7 miljoen ton maritieme trafiek behandeld. De binnenvaart klom boven de 17 miljoen ton uit.

Gent heeft een stevig derde kwartaal achter de rug. De maritieme overslag kwam uit op 6,5 miljoen ton, net iets meer (0,4%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat cijfer bevestigt wel dat de groei fors vertraagt. Eind juni had Gent nog een voorsprong van 4,4% op 2010.

Over de eerste negen maanden lag het peil met 20,7 miljoen ton hoger dan in 2010 (toen iets meer dan 20 miljoen ton gehaald werd), maar iets lager dan in 2008 (20,8 miljoen ton). Of Gent dit jaar een nieuw record inzake maritieme overslag haalt, hangt af van de prestaties in het laatste kwartaal. In 2008 bleef de haven in de laatste drie maanden van het jaar nog ruimschoots gespaard van de toen steeds sterker voelbare crisis en kon 6,21 miljoen ton worden gehaald. Vorig jaar zorgde een bijzonder sterk vierde trimester (7,24 miljoen ton) toch nog nipt voor een beter eindcijfer dan in 2008 (27,26 miljoen ton tegenover 27,03 miljoen ton).

De binnenvaart deed het in het derde kwartaal opvallend goed, met een stijging van 12% naar 5,7 miljoen ton. Van januari tot en met september kwamen binnenschepen iets meer dan 17 miljoen ton goederen laden of lossen.

Samen vertegenwoordigden zee- en binnenvaart een volume van 12,2 miljoen ton (+5,4%) in het derde kwartaal en van 37,7 miljoen ton (+5,5%) over de eerste negen maanden. Maar vooral de binnenvaart is dus de motor van die groei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Haven van Gent blijft op groeispoor | NT

Haven van Gent blijft op groeispoor

Overslag

De haven van Gent heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al 20,7 miljoen ton maritieme trafiek behandeld. De binnenvaart klom boven de 17 miljoen ton uit.

Gent heeft een stevig derde kwartaal achter de rug. De maritieme overslag kwam uit op 6,5 miljoen ton, net iets meer (0,4%) dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat cijfer bevestigt wel dat de groei fors vertraagt. Eind juni had Gent nog een voorsprong van 4,4% op 2010.

Over de eerste negen maanden lag het peil met 20,7 miljoen ton hoger dan in 2010 (toen iets meer dan 20 miljoen ton gehaald werd), maar iets lager dan in 2008 (20,8 miljoen ton). Of Gent dit jaar een nieuw record inzake maritieme overslag haalt, hangt af van de prestaties in het laatste kwartaal. In 2008 bleef de haven in de laatste drie maanden van het jaar nog ruimschoots gespaard van de toen steeds sterker voelbare crisis en kon 6,21 miljoen ton worden gehaald. Vorig jaar zorgde een bijzonder sterk vierde trimester (7,24 miljoen ton) toch nog nipt voor een beter eindcijfer dan in 2008 (27,26 miljoen ton tegenover 27,03 miljoen ton).

De binnenvaart deed het in het derde kwartaal opvallend goed, met een stijging van 12% naar 5,7 miljoen ton. Van januari tot en met september kwamen binnenschepen iets meer dan 17 miljoen ton goederen laden of lossen.

Samen vertegenwoordigden zee- en binnenvaart een volume van 12,2 miljoen ton (+5,4%) in het derde kwartaal en van 37,7 miljoen ton (+5,5%) over de eerste negen maanden. Maar vooral de binnenvaart is dus de motor van die groei.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement