Haven Gent verwacht geen ‘double dip’

Overslag

Ondanks een fikse groeivertraging in het laatste kwartaal is de haven van Gent er met 27,2 miljoen ton in geslaagd het recordniveau qua maritieme overslag van 2010 zo goed als te evenaren.

Voor 2012 wordt alvast een moeilijk eerste kwartaal verwacht, maar geen heruitgave van de crisis van 2009.

Voorzitter Christophe Peeters (rechts op de foto) en gedelegeerd bestuurder Daan Schalck (links) van het Havenbedrijf Gent toonden zich op de persconferentie over de jaarcijfers best tevreden over de trafiekresultaten voor 2011. Gent haalde zijn tweede hoogste resultaat ooit, strandde op een zucht van het record van 2010 en brak door de symbolische grens van de 50 miljoen ton voor de totale watergebonden overslag.

Dat was dan wel te danken aan de stevige groei die de binnenvaart kon laten optekenen. De aan- en afvoer per binnenschip steeg met 6% naar een absoluut record van 22,8 miljoen ton. Die groei kwam wel voor een deel ten koste van de zeevaart, die net onder de 27,27 miljoen ton van 2010 bleef steken. Maar de daling van vooral ijzererts en steenkool kon vrijwel volledig gecompenseerd worden door stijgende volumes in andere sectoren, wat de havenverantwoordelijken zien als een bewijs dat het diversificatiebeleid duidelijk vruchten afwerpt.

In de maritieme overslag (die voor 63% bestaat uit droge bulk, voor 16% uit vloeibare bulk en voor 21% uit stukgoed) nam het aandeel van shortsea verder toe naar bijna twee derde van het totaal. Dat heeft onder meer te maken met verschuivingen in een aantal bulktrafieken. Zo kwam er bijvoorbeeld meer ijzererts uit Noorwegen naar Gent, terwijl de aanvoer van die grondstof uit Brazilië fors verminderde. De Zuid-Amerikaanse reus tuimelde daarmee omlaag van de eerste naar de vierde plaats in het klassement van de belangrijkste handelspartners van de Gentse haven. In die rangschikking bestond de top drie vorig jaar uit Zweden (met 2,6 miljoen ton), Rusland en de Verenigde Staten.

Voor 2012 is de verwachting dat de haven een moeilijk eerste kwartaal zal kennen. “Maar een crisis met dezelfde impact als die van 2009 verwachten we niet”, voegde Daan Schalck daar aan toe.

Haven Gent verwacht geen ‘double dip’ | NT

Haven Gent verwacht geen ‘double dip’

Overslag

Ondanks een fikse groeivertraging in het laatste kwartaal is de haven van Gent er met 27,2 miljoen ton in geslaagd het recordniveau qua maritieme overslag van 2010 zo goed als te evenaren.

Voor 2012 wordt alvast een moeilijk eerste kwartaal verwacht, maar geen heruitgave van de crisis van 2009.

Voorzitter Christophe Peeters (rechts op de foto) en gedelegeerd bestuurder Daan Schalck (links) van het Havenbedrijf Gent toonden zich op de persconferentie over de jaarcijfers best tevreden over de trafiekresultaten voor 2011. Gent haalde zijn tweede hoogste resultaat ooit, strandde op een zucht van het record van 2010 en brak door de symbolische grens van de 50 miljoen ton voor de totale watergebonden overslag.

Dat was dan wel te danken aan de stevige groei die de binnenvaart kon laten optekenen. De aan- en afvoer per binnenschip steeg met 6% naar een absoluut record van 22,8 miljoen ton. Die groei kwam wel voor een deel ten koste van de zeevaart, die net onder de 27,27 miljoen ton van 2010 bleef steken. Maar de daling van vooral ijzererts en steenkool kon vrijwel volledig gecompenseerd worden door stijgende volumes in andere sectoren, wat de havenverantwoordelijken zien als een bewijs dat het diversificatiebeleid duidelijk vruchten afwerpt.

In de maritieme overslag (die voor 63% bestaat uit droge bulk, voor 16% uit vloeibare bulk en voor 21% uit stukgoed) nam het aandeel van shortsea verder toe naar bijna twee derde van het totaal. Dat heeft onder meer te maken met verschuivingen in een aantal bulktrafieken. Zo kwam er bijvoorbeeld meer ijzererts uit Noorwegen naar Gent, terwijl de aanvoer van die grondstof uit Brazilië fors verminderde. De Zuid-Amerikaanse reus tuimelde daarmee omlaag van de eerste naar de vierde plaats in het klassement van de belangrijkste handelspartners van de Gentse haven. In die rangschikking bestond de top drie vorig jaar uit Zweden (met 2,6 miljoen ton), Rusland en de Verenigde Staten.

Voor 2012 is de verwachting dat de haven een moeilijk eerste kwartaal zal kennen. “Maar een crisis met dezelfde impact als die van 2009 verwachten we niet”, voegde Daan Schalck daar aan toe.