Dat is af te lezen van de European Freight Forwarding Index van Danske Bank.

De verwachtingen zijn vooral hooggespannen in het wegvervoer. De ‘verwachtingsindex’ voor die bedrijfstak steeg in februari van 59 naar 70. Deze index zit dus dik boven de vijftig punten, het niveau waarop het ladingaanbod stabiel is. De huidige volumes in het wegvervoer zijn nog niet schitterend. De index daarvoor kwam in februari uit op 49.

Een flinke stijging van het ladingaanbod wordt ook verwacht voor de luchtvracht. De verwachtingsindex komt uit op 68. De index voor het huidige aanbod staat op maar 43 punten, wat op een krimp duidt in vergelijking met twee maanden geleden.

Ook voor de scheepvaart breken betere tijden aan. Zeevrachtexpediteurs beoordelen de huidige situatie als zwaar onvoldoende, met een index van 34. De verwachting voor de komende maanden is echter dat de ladingvolumes aardig gaan aantrekken. De verwachtingsindex voor zeevracht komt op 57.

De gezamenlijke index voor de drie modaliteiten komt nu uit op 44, een stijging van slechts één punt in vergelijking met twee maanden geleden. De verwachtingsindex echter stijgt met zes punten naar 64.

De Benelux scoort duidelijk slechter dan de meeste andere landen. De huidige situatie wordt als negatief beoordeeld en de verwachtingsindex daalde van 44 naar 39. Optimisme is er voor Oost-Europa en Scandinavië. De verwachtingen voor Duitsland zijn getemperd. Voor dat land daalde de verwachtingsindex tien punten naar 50.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement