Duitse ecocombiproef blijft de meningen verdelen

Wegvervoer

Er rijden nu 28 lzv’s op de daartoe aangewezen Duitse snelwegen in het raam van de proef met ecocombi’s. Het ministerie van Verkeer spreekt van een succes, maar niet iedereen is even enthousiast.

Op het ministerie van federaal verkeersminister Peter Ramsauer heet het dat de “verwachte vermindering van de CO2-uitstoot duidelijk overtroffen is”.

In Nedersaksen klinken dan weer hele andere geluiden. Deze deelstaat doet mee aan de ecocombiproef, maar mocht de SPD in januari 2013 de deelstaatverkiezingen daar winnen, is het gelijk gedaan met die deelname. Verkeersexpert Gerd Will van de SPD wil een “vernietigende concurrentie met het spoor verhinderen”. Verder stelt hij dat zijn partij “het problematisch vindt verder te gaan met de proef”.

De deelstaten Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg hebben ondertussen klachten ingediend omdat de ecocombi’s bij hen over wegen rijden die zij niet daarvoor hebben vrijgegeven.

Ook onder de deelnemende bedrijven heerst verdeeldheid volgens ‘Verkehrsrundschau’ over de proef. Sommige ondernemers klagen over het feit dat zij hun ecocombi slechts op een beperkt traject kunnen inzetten. Expediteur Hellmann in Osnabrück is daarentegen wel enthousiast en zegt nu nog maar tien ritten per dag te hoeven maken in plaats van vijftien .

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Duitse ecocombiproef blijft de meningen verdelen | NT

Duitse ecocombiproef blijft de meningen verdelen

Wegvervoer

Er rijden nu 28 lzv’s op de daartoe aangewezen Duitse snelwegen in het raam van de proef met ecocombi’s. Het ministerie van Verkeer spreekt van een succes, maar niet iedereen is even enthousiast.

Op het ministerie van federaal verkeersminister Peter Ramsauer heet het dat de “verwachte vermindering van de CO2-uitstoot duidelijk overtroffen is”.

In Nedersaksen klinken dan weer hele andere geluiden. Deze deelstaat doet mee aan de ecocombiproef, maar mocht de SPD in januari 2013 de deelstaatverkiezingen daar winnen, is het gelijk gedaan met die deelname. Verkeersexpert Gerd Will van de SPD wil een “vernietigende concurrentie met het spoor verhinderen”. Verder stelt hij dat zijn partij “het problematisch vindt verder te gaan met de proef”.

De deelstaten Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg hebben ondertussen klachten ingediend omdat de ecocombi’s bij hen over wegen rijden die zij niet daarvoor hebben vrijgegeven.

Ook onder de deelnemende bedrijven heerst verdeeldheid volgens ‘Verkehrsrundschau’ over de proef. Sommige ondernemers klagen over het feit dat zij hun ecocombi slechts op een beperkt traject kunnen inzetten. Expediteur Hellmann in Osnabrück is daarentegen wel enthousiast en zegt nu nog maar tien ritten per dag te hoeven maken in plaats van vijftien .

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement