Bulkvaart heeft rampjaar achter de rug

Scheepvaart

Ook het maritiem vervoer van droge bulk had vorig jaar zwaar te lijden onder de gevolgen van overcapaciteit. De Baltic Dry Index is in 2012 tot een historisch dieptepunt gezakt.

De index, een belangrijke graadmeter voor de marktevolutie in de wereldwijde droge bulkvaart, stond vorig jaar gemiddeld op 920 punten, het laagste niveau van de afgelopen 25 jaar. In 1998 was de index al eens onder de grens van 1.000 punten gedoken, maar hij viel toen niet lager dan 945 punten.

De Britse scheepvaartkrant ‘Lloyd’s List’ schrijft de prijsdaling vooral toe aan de groei van de capaciteit als gevolg van de instroom van een recordaantal nieuwe schepen in de afgelopen drie à vier jaar. Die stijging met meer dan 60% lag beduidend hoger dan de vraag naar maritiem vervoer van droge bulk, die met bijna een kwart toenam.

Volgens analist Clarkson Research Services omvatte de drogebulkvloot begin december bijna 9.500 schepen, ruim een derde meer dan drie jaar eerder.

Volgens Clarkson bedroeg de daghuur voor een capesizer op timecharter vorig jaar gemiddeld 7.680 dollar en was het de allereerste keer dat vier cijfers volstonden om dit getal te schrijven. In 1999, toen de Baltic Exchange de index introduceerde, was dat een kleine 11.000 dollar. Tijdens de hoogconjunctuur in het vorige decennium explodeerde het tarief naar een hoogtepunt van 116.000 dollar per dag in 2007.

Ook de panamaxmarkt ging door een diep dal, met een gemiddelde timecharter rate van net geen 7.700 dollar per dag, het laagste peil sinds 1999.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bulkvaart heeft rampjaar achter de rug | NT

Bulkvaart heeft rampjaar achter de rug

Scheepvaart

Ook het maritiem vervoer van droge bulk had vorig jaar zwaar te lijden onder de gevolgen van overcapaciteit. De Baltic Dry Index is in 2012 tot een historisch dieptepunt gezakt.

De index, een belangrijke graadmeter voor de marktevolutie in de wereldwijde droge bulkvaart, stond vorig jaar gemiddeld op 920 punten, het laagste niveau van de afgelopen 25 jaar. In 1998 was de index al eens onder de grens van 1.000 punten gedoken, maar hij viel toen niet lager dan 945 punten.

De Britse scheepvaartkrant ‘Lloyd’s List’ schrijft de prijsdaling vooral toe aan de groei van de capaciteit als gevolg van de instroom van een recordaantal nieuwe schepen in de afgelopen drie à vier jaar. Die stijging met meer dan 60% lag beduidend hoger dan de vraag naar maritiem vervoer van droge bulk, die met bijna een kwart toenam.

Volgens analist Clarkson Research Services omvatte de drogebulkvloot begin december bijna 9.500 schepen, ruim een derde meer dan drie jaar eerder.

Volgens Clarkson bedroeg de daghuur voor een capesizer op timecharter vorig jaar gemiddeld 7.680 dollar en was het de allereerste keer dat vier cijfers volstonden om dit getal te schrijven. In 1999, toen de Baltic Exchange de index introduceerde, was dat een kleine 11.000 dollar. Tijdens de hoogconjunctuur in het vorige decennium explodeerde het tarief naar een hoogtepunt van 116.000 dollar per dag in 2007.

Ook de panamaxmarkt ging door een diep dal, met een gemiddelde timecharter rate van net geen 7.700 dollar per dag, het laagste peil sinds 1999.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement