Basis voor multilaterale air waybill is gelegd

Luchtvracht

FIATA en IATA zijn het eens over de standaarden die als basis moeten dienen voor de ‘Multilateral Electronic Air Waybill’. Beide organisaties hopen op een totale penetratie van de e-AWB tegen 2015.

Door het akkoord worden bilaterale overeenkomsten tussen luchtvaartmaatschappijen en luchtvrachtagenten overbodig. De luchtvaartmaatschappijen sluiten een enkel akkoord met IATA dat hen toelaat om e-AWB’s te aanvaarden van alle expediteurs die aan het systeem deelnemen.

De expediteurs sluiten van hun kant een vergelijkbaar akkoord met FIATA dat hen in staat stelt om e-AWB’s te vragen van een veelvoud aan luchtvaartmaatschappijen op verschillende luchthavens over de hele wereld. De ontwikkeling en tests van de e-AWB’s, die de papieren documenten (foto) moeten vervangen, vonden plaats in 2012.

Volgens Des Vertannes, Global Head of Cargo van IATA, is het ‘Multilateral Electronic Air Waybill Agreement’ de belangrijkste nieuwe standaard op het vlak van luchtvracht die de voorbije twee decennia werd ontwikkeld. “De e-freightvisie over een papierloos cargosysteem zal er momentum door krijgen”, zei hij.

Rudi Sagel, voorzitter van het FIATA Air Freight Institute, zegt dat de luchtvrachtagenten nu nog maar één keer hun handtekening moeten zetten om met alle participerende carriers te kunnen samenwerken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Basis voor multilaterale air waybill is gelegd | NT

Basis voor multilaterale air waybill is gelegd

Luchtvracht

FIATA en IATA zijn het eens over de standaarden die als basis moeten dienen voor de ‘Multilateral Electronic Air Waybill’. Beide organisaties hopen op een totale penetratie van de e-AWB tegen 2015.

Door het akkoord worden bilaterale overeenkomsten tussen luchtvaartmaatschappijen en luchtvrachtagenten overbodig. De luchtvaartmaatschappijen sluiten een enkel akkoord met IATA dat hen toelaat om e-AWB’s te aanvaarden van alle expediteurs die aan het systeem deelnemen.

De expediteurs sluiten van hun kant een vergelijkbaar akkoord met FIATA dat hen in staat stelt om e-AWB’s te vragen van een veelvoud aan luchtvaartmaatschappijen op verschillende luchthavens over de hele wereld. De ontwikkeling en tests van de e-AWB’s, die de papieren documenten (foto) moeten vervangen, vonden plaats in 2012.

Volgens Des Vertannes, Global Head of Cargo van IATA, is het ‘Multilateral Electronic Air Waybill Agreement’ de belangrijkste nieuwe standaard op het vlak van luchtvracht die de voorbije twee decennia werd ontwikkeld. “De e-freightvisie over een papierloos cargosysteem zal er momentum door krijgen”, zei hij.

Rudi Sagel, voorzitter van het FIATA Air Freight Institute, zegt dat de luchtvrachtagenten nu nog maar één keer hun handtekening moeten zetten om met alle participerende carriers te kunnen samenwerken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement