Bestellingen reuzenschepen trekken huidige tarieven omlaag

Lijnvaart

Nieuws over orders voor steeds grotere containerschepen helpen de reders niet om de tarieven in de lijnvaart op peil te houden. Zij voeden de idee dat de overcapaciteit niet snel zal verdwijnen.

“De lijnvaartoperatoren zijn er in de wintermaanden aardig in geslaagd hun aanbod zo aan te passen dat de vrachttarieven relatief stabiel bleven, maar de oplevering van nieuwe grote schepen – met de opstart van nieuwe diensten en de opwaardering van bestaande loops – betekent dat reders het in toenemende mate moeilijk zullen hebben om dat voor de rest van 2013 zo te houden”, zegt Simon Heaney, research manager bij de Britse consultant Drewry.

Nieuwe bestellingen zoals die van China Shipping voor schepen van 18.000 teu zullen hun zaak niet helpen, al zal het nog jaren duren voor die ultra large container vessels (ulcv’s) ook effectief in de vaart komen, voegt hij daaraan toe.

“Die nieuwe orders en de speculatie dat er nog meer zullen volgen, kunnen best een negatieve impact hebben op de tarieven van vandaag. De operatoren kunnen de focus zo niet weg van het overcapaciteitsprobleem wegschuiven om de tarieven opnieuw omhoog te krijgen”, stelt Heaney.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bestellingen reuzenschepen trekken huidige tarieven omlaag | NT

Bestellingen reuzenschepen trekken huidige tarieven omlaag

Lijnvaart

Nieuws over orders voor steeds grotere containerschepen helpen de reders niet om de tarieven in de lijnvaart op peil te houden. Zij voeden de idee dat de overcapaciteit niet snel zal verdwijnen.

“De lijnvaartoperatoren zijn er in de wintermaanden aardig in geslaagd hun aanbod zo aan te passen dat de vrachttarieven relatief stabiel bleven, maar de oplevering van nieuwe grote schepen – met de opstart van nieuwe diensten en de opwaardering van bestaande loops – betekent dat reders het in toenemende mate moeilijk zullen hebben om dat voor de rest van 2013 zo te houden”, zegt Simon Heaney, research manager bij de Britse consultant Drewry.

Nieuwe bestellingen zoals die van China Shipping voor schepen van 18.000 teu zullen hun zaak niet helpen, al zal het nog jaren duren voor die ultra large container vessels (ulcv’s) ook effectief in de vaart komen, voegt hij daaraan toe.

“Die nieuwe orders en de speculatie dat er nog meer zullen volgen, kunnen best een negatieve impact hebben op de tarieven van vandaag. De operatoren kunnen de focus zo niet weg van het overcapaciteitsprobleem wegschuiven om de tarieven opnieuw omhoog te krijgen”, stelt Heaney.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement