Het herstel dat was ingezet na het crisisjaar 2009, toen het productievolume kelderde naar 5,6 miljoen ton, werd voor een fors deel teruggedraaid. “De volumes uit de jaren voor de crisis waren nog nooit zo ver weg”, zegt het Staalindustrie Verbond. In 2008 vloeide nog 10,7 miljoen ton ruwstaal uit de Belgische hoogovens.

De vraag naar staal binnen de EU27, waar het overgrote deel van het Belgische staal naartoe gaat, blijft hangen rond 145 miljoen ton. De zwakke vraag in Europa komt bovenop de hevige – en nog steeds toenemende – overcapaciteit op de wereldmarkt.

Tegen die achtergrond hopen de Europese staalproducenten dat eindelijk werk wordt gemaakt van een beleid dat hen in staat stelt met gelijke wapens te strijden met hun overzeese concurrenten.

De Belgische staalindustrie was vorig jaar goed voor 13.300 rechtstreekse banen, een omzet van 8,1 miljard euro en 1,1 miljard euro toegevoegde waarde.