Viegas zal de intergouvernementele organisatie, die als beleidsdenktank voor transport werkt binnen de OESO, leiden vanaf deze zomer. Dan neemt hij de fakkel over van de Duitse ad interim secretaris-generaal Michael Kloth. Die stond sinds november vorig jaar aan het hoofd van het ITF toen de Belgische Carole Coune, na enkele maanden in functie, vrij onverwachts haar ontslag indiende.

De 53 Transportministers van de landen die lid zijn van het ITF verkozen de Portugees tijdens de recent gehouden jaarlijkse top van de organisatie in Leipzig.

Viegas is professor burgerlijke bouwkunde aan de Universiteit van Lissabon en voorzitter van het transportadviesbureau TiS (Transportes, Inovação e Sistemas). Tijdens zijn carrière heeft hij samengewerkt met veelvuldige internationale organisaties in zowat alle transportmodi. Bovendien is hij al een hele tijd betrokken bij de activiteiten van het ITF en diens voorganger, de European Conference of Ministers of Transport (ECMT).