Op oudejaarsavond botste een Portugese tanker vol op een verlaten platform op de Noordzee, ten zuidwesten van Den Helder. De tanker raakte flink beschadigd, maar de tanks die vol met chemicaliën zaten, zijn heel gebleven. SodM heeft de betreffende oliemaatschappij Petrogas verzocht om een onderzoeksrapport op te leveren over deze aanvaring. Maar dat is niet genoeg, volgens het toezichthoudend orgaan.

De impact van dit incident had heel groot kunnen zijn volgens het SodM. Er hadden zelfs doden of gewonden kunnen vallen en het zou een wonder zijn dat dat niet gebeurd is. Daarom heeft de organisatie gevraagd aan de Onderzoekraad voor de Veiligheid (OVV) om een gedegen onderzoek te doen naar de toedracht van deze aanvaring. Dat meldt dagblad NRC.

De OVV heeft inmiddels laten weten geen onderzoek te starten, omdat het ongeval buiten de Nederlandse territoriale wateren is gebeurd. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen hoeft dat geen belemmering te zijn. De OVV zou het recht hebben ook buiten deze regio’s een onderzoek uit te voeren.