Het gaat om een voorlopige gunning. Partijen verwachten dat de definitieve contracten, ter waarde van meer dan een half miljard euro, later dit jaar worden getekend. Ze zeggen verder dat het werk volgend jaar begint en dat het park twee jaar later operationeel moet zijn. Dan moeten 89 windmolens met een gezamenlijk vermogen van 380 Megawatt ongeveer 10% van het Friese elektriciteitsverbruik dekken.

Het in Spanje gevestigde Siemens Gamesa levert de windmolens, Van Oord doet de rest. Zo laat het ‘Balance of Plant’-deel van de Nederlandse aannemer zich omschrijven. Concreet gaat het om het ontwerp, de fabricage en de installatie van alle funderingen en kabels. De windmolens van Siemens Gamesa hebben een vermogen van 4,3 Megawatt per stuk en krijgen een ashoogte van 109 meter en een tiphoogte van 174 meter.

Financiering

De financiering van het project is nog niet rond. Fryslân is een initiatief van twee particulieren, Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks. Onduidelijk is hoeveel zij zelf op tafel leggen. In maart van dit jaar werd bekend dat de provincie Friesland 127 miljoen euro in het project steekt en voor nog eens 33 miljoen garant staat. Eerder werd de benodigde investering op 600 tot 900 miljoen euro geschat.

Onderdeel van het project is de aanleg van een twee hectare groot eilandje naast de Afsluitdijk en en 25 hectare ‘beschut ondiep water’. Het eilandje dient tijdens de bouw als werkeiland. Daarna wordt het omgeturnd tot ‘rust- en foerageergebied van vissen en vogels’. Na de volledige afronding van de klus zal Siemens Gamesa het windpark minimaal zestien jaar onderhouden. De projectdirecteur van het consortium luistert overigens naar de naam David Molenaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement