De eigenaar van het schip, Fred. Olsen Windcarrier, wil daarmee aansluiting houden op de razendsnelle schaalvergroting in de offshore windsector. De 800-tons kraan heeft nu een hijshoogte van 120 meter. Volgens de rederij is dat genoeg voor het plaatsen van de nieuwste generatie windmolens met een vermogen van acht Megawatt. De volgende generatie turbines van tien Megawatt is echter al in ontwikkeling.

Damen had dertig dagen nodig voor de gecompliceerde operatie. Daarbij werd de giek in tweeën gesneden en werd een nieuwe sectie ingezet. De opwaardering van de nog maar vijf jaar oude ‘Brave Tern’ maakt deel uit van een programma van de rederij om beide jack-up schepen – de andere is het zusterschip ‘Bold Tern’ – geschikt te maken voor de installatie van de nieuwe 8 MW-molens. De schepen zijn uitgerust met ruim negentig meter lange spudpalen, waarlangs ze zich tientallen meters boven de zeespiegel kunnen opvijzelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement