‘Apollo’ is de nieuwste aanwinst van GeoSea, een dochterbedrijf van Deme. Het vaartuig versterkt de vloot van zelfvarende hefvaartuigen, waarvan ook de ‘Innovation’, ‘Neptune’, ‘Thor’, ‘Sea Installer’ en ‘Sea Challenger’ deel uitmaken.

Diepten

Kenmerkend voor het nieuwe vaartuig zijn de uitzonderlijk lange vakwerkpoten van 106,8 meter, waarmee het schip in diepten tot 70 meter kan werken. Het beschikt over een leg-encircling kraan van 800 ton, heeft een vrije oppervlakte van 2.000 vierkante meter en een laadvermogen van 15 ton per vierkante meter.

Het vaartuig wordt gebruikt in de offshore windindustrie en wordt vooral door Deme-dochter EverSea ingezet voor de installatie en ontmanteling van platformen voor de olie- en gasindustrie.

Noordzee

De eerste taak van de ‘Apollo’ is de ontmanteling van het onbemande gaswinningsplatform Q1, halverwege de Nederlandse economische belangenzone in de Noordzee, in opdracht van Petrogas E&P Netherlands. Eversea is er verantwoordelijk voor de engineering, voorbereiding, afbraak en verwijdering van de topside en van de vier steunpoten. Het vaartuig moet de topside naar de kust brengen. De engineeringwerken zijn al aan de gang, de verwijdering is gepland voor het einde van het jaar.

Ontmantelingen in de Noordzee vormen een groeiende markt. Alleen al in de Nederlandse sector moeten tegen 2025 maar liefst 77 van de 150 resterende platformen verdwijnen. Het investeringsprogramma van Deme loopt intussen verder. Momenteel zijn de baggerschepen ‘Bonny River’ en ‘Spartacus’ en installatieschip ‘Orion’ in aanbouw.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement