In een interview met de Financial Times zegt hoofd Exploratie Andy Brown nu dat Shell ‘klaar’ is om in diepwaterboringen te investeren. Volgens hem zijn de break-even kosten van boringen op zee in diep water dusdanig teruggeschroefd, dat ze kunnen concurreren met schalieolie-projecten.

Noordzee

Hij noemde een break-even niveau van dertig dollar per vat, wat bij de huidige olieprijzen van tegen de tachtig dollar een ruime winstmarge zou opleveren. Projecten voor de Braziliaanse kust, de Golf van Mexico en in de noordelijke Noordzee zijn volgens hem op dit moment de meest interessante opties.

Diep water is overigens geen vastomlijnd begrip in de offshore olie- en gassector. Als vuistregel wordt een grens van 150 meter aangehouden. De diepste bronnen liggen in meer dan drie kilometer diep water.