VS gaat weer naar olie en gas speuren in eigen kustwateren

oliewinning

De regering-Trump heeft het licht op groen gezet voor een grootschalige zoektocht naar olie en gas in de Amerikaanse Atlantische kustwateren.

De National Marine Fisheries Service gaat vijf vergunningen verlenen voor seismisch onderzoek van de Amerikaanse zeebodem. Dit tot groot ongenoegen van milieugroeperingen, die vrezen voor de leefbaarheid van het gebied voor zeezoogdieren. Volgens hen leiden de enorme geluidsgolven waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd, onder meer tot doofheid bij dolfijnen en desoriëntatie bij walvissen, waardoor ze het strand op zwemmen.

Radicale breuk

Trumps besluit om seismisch onderzoek toe te staan, is een radicale breuk met het beleid van de regering-Obama, dat erop gericht was om de Amerikaanse kustwateren te ontzien. Het is een onderdeel van zijn plan om de VS ‘energie-dominantie’ te verschaffen. Het is nog onbekend welke bedrijven een vergunning krijgen. Exploratiebedrijven moeten zich daarvoor individueel kandidaat stellen.

Aangenomen wordt dat kandidaten een plan moeten presenteren om de schade zoveel mogelijk te beperken. De milieugroep Oceana verwacht daar niets van. Die zegt dat de dreunen van seismische kanonnen behoren tot de hardste geluiden die de mens voortbrengt. ‘Ze worden wekenlang elke tien seconden herhaald en dragen onder water duizenden mijlen ver’, aldus een woordvoerder.

VS gaat weer naar olie en gas speuren in eigen kustwateren | NT

VS gaat weer naar olie en gas speuren in eigen kustwateren

oliewinning

De regering-Trump heeft het licht op groen gezet voor een grootschalige zoektocht naar olie en gas in de Amerikaanse Atlantische kustwateren.

De National Marine Fisheries Service gaat vijf vergunningen verlenen voor seismisch onderzoek van de Amerikaanse zeebodem. Dit tot groot ongenoegen van milieugroeperingen, die vrezen voor de leefbaarheid van het gebied voor zeezoogdieren. Volgens hen leiden de enorme geluidsgolven waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd, onder meer tot doofheid bij dolfijnen en desoriëntatie bij walvissen, waardoor ze het strand op zwemmen.

Radicale breuk

Trumps besluit om seismisch onderzoek toe te staan, is een radicale breuk met het beleid van de regering-Obama, dat erop gericht was om de Amerikaanse kustwateren te ontzien. Het is een onderdeel van zijn plan om de VS ‘energie-dominantie’ te verschaffen. Het is nog onbekend welke bedrijven een vergunning krijgen. Exploratiebedrijven moeten zich daarvoor individueel kandidaat stellen.

Aangenomen wordt dat kandidaten een plan moeten presenteren om de schade zoveel mogelijk te beperken. De milieugroep Oceana verwacht daar niets van. Die zegt dat de dreunen van seismische kanonnen behoren tot de hardste geluiden die de mens voortbrengt. ‘Ze worden wekenlang elke tien seconden herhaald en dragen onder water duizenden mijlen ver’, aldus een woordvoerder.