Daarin maakt de onderneming bekend dat het Braziliaanse federale hof een rechtszaak die in 2017 was aangespannen, formeel heeft ingetrokken. Waarom de aanklacht is ingetrokken, is niet duidelijk. In eerdere zaken is gebleken dat SBM jarenlang mee is gegaan in het corrupte ondernemersklimaat in Brazilië.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren meer dan 700 miljoen dollar betaald aan schikkingen met de Nederlandse, Braziliaanse en Amerikaanse autoriteiten en aan opdrachtgever Petrobras om verdere rechtsvervolging te ontlopen. Daar komt nu nog een betaling van 200 miljoen real (circa 45 miljoen euro) aan de Braziliaanse staatsoliemaatschappij bij. Die heeft zich in het verleden overigens op veel grotere schaal schuldig gemaakt aan omkopingspraktijken.

Ambtenaren omgekocht

In de drie genoemde landen werden onder meer ambtenaren omgekocht om lucratieve contracten binnen te kunnen halen. Voormalig topman Tony Mace van SBM bekende schuld in het omkoopschandaal en gaf toe de betaling van steekpenningen te hebben goedgekeurd. Ook Robert Zubiate, een voormalige verkoop- en marketingmanager bij de Amerikaanse tak van SBM, bekende dat hij samen met collega’s functionarissen van Petrobras heeft omgekocht om contracten binnen te halen.

SBM heeft in Brazilië jarenlang op de zwarte lijst gestaan, waardoor het bedrijf niet meer in aanmerking kwam voor nieuwe projecten. Die stap raakte het bedrijf hard, aangezien de Braziliaanse markt ongeveer de helft van de totale omzet genereerde. Eind vorig jaar kwam er einde aan de ban, nadat een definitieve schikking met de Braziliaanse autoriteiten was bereikt. Die moest echter nog goedgekeurd worden door het federale hof. Die goedkeuring is er nu.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement