De Havfarm 1is een nieuw type kwekerij dat is ontworpen om zalm te kweken buiten de beschutting van de Noorse fjorden. Door het gebruik van een stalen bouwwerk is de kwekerij bestand tegen stroming en golfslag.

Offshore viskwekerij

De offshore viskwekerij is ontworpen door NSK Ship Design en gebouwd door CIMC Raffles. De Havfarm 1 is de eerste in een reeks van twee en zal gepositioneerd worden in een zeegebied ten zuidwesten van Hadseløya in Nordland dat tot nu toe onmogelijk te gebruiken was voor aquacultuur, stelt Nordlaks.

Met enige vertraging als gevolg van Covid-19 werd de Havfarm 1 half maart tewatergelaten op de Yantai-scheepswerf in China en begin april op de Boka Vanguard geladen. Het enorme zwareladingschip en zijn nog grotere lading hebben deze week Kaap de Goede Hoop gerond en zullen volgens planning op 13 juni in Noorwegen aankomen.

Walstroom

De voorbereidingen op de site in Noorwegen zijn ondertussen in volle gang. De offshore viskwekerij zal worden bekrachtigd middels een 7,5 kilometer lange stroomkabel die wordt aangesloten op een elektriciteitscentrale in Haugnes. Die kabel wordt momenteel door Scana Offshore aangelegd. Door de kwekerij van walstroom te voorzien zijn er aan boord geen dieselgeneratoren nodig

Naast het mogelijk maken van visteelt in meer afgelegen gebieden zullen de enorme kwekerijen ook de productietijd verkorten en ‘een belangrijke rol spelen in het oplossen van de land- en milieu-uitdagingen die de ontwikkeling van de industrie hebben belemmerd’, aldus Nordlaks.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement