De zaak komt voort uit een onderzoek dat in 2014 begon als onderdeel van het zogenoemde Carwash-schandaal in Brazilië. Daarbij zijn meer dan zeventig politieoperaties uitgevoerd en is corrupte in verschillende landen vastgesteld. De verdachte zou een voormalig topman van Petrobras hebben omgekocht om vertrouwelijke informatie over Petrobras’ inkoopbeleid op scheepvaartgebied te leveren.

Dat zou het olieconcern een schadepost van minstens 31,7 miljoen dollar hebben opgeleverd omdat het onnodig hoge prijzen zou hebben betaald. De verdachte ontkent dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping en zegt dat hij zijn onschuld zal bewijzen.

Schikking

De voormalige Petrobras-manager werd al in 2014 gearresteerd en was volgens persbureau Reuters de eerste van meer dan honderd Petrobras-functionarissen die een schikking aangingen met officieren van justitie. Hij heeft onderzoekers informatie verstrekt over meerdere contracten die hij onder zijn hoede had, waaronder die met Maersk en andere internationale offshore dienstverleners. Via een tussenpersonen ontving hij een deel van de te hoge vergoedingen als smeergeld.

Een rechter moet nog beslissen of de strafzaak tegen de gewezen Maersk-directeur, die het bedrijf in 2017 verliet, en een plaatselijke vertegenwoordiger wordt doorgezet. De vermeende misdrijven hebben betrekking op de periode 2006 tot 2014, aldus de aanklager.

Invallen

Maersk zei dat het de ‘beschuldigingen zeer serieus neemt en zich blijft inzetten voor samenwerking met de autoriteiten’. Petrobras werkt sinds 2014 samen met ambtenaren en zal dat blijven doen, aldus het bedrijf in een schriftelijke reactie. In het kader van het onderzoek heeft de politie vorig jaar invallen gedaan in de kantoren van Maersk in Brazilië. Het bedrijf heeft al in 2014 een ontmoeting gehad met Braziliaanse rechercheurs in verband met corruptie bij Petrobras.