Van Oord is aannemer van bagger-, waterbouwkundige en offshore energieprojecten. Voor de aanlegwerkzaamheden heeft de waterbouwer een op afstand bestuurbare onderwatergraafmachine ontwikkeld.

Maasgeul

Voor de oversteek naar de Maasmond had het Havenbedrijf Rotterdam een aantal uur de 830 meter brede Maasgeul gestremd voor schepen die dieper steken dan 14,30 meter. Dat gebeurde direct nadat de Pioneering Spirit in Rotterdam was gearriveerd. De komende weken wordt de rest van het kabeltracé gelegd, in totaal zo’n 42 kilometer.

Tennet is verantwoordelijk voor het net op zee in zowel Duitsland als Nederland en ontwikkelt als bijdrage aan het Nederlandse Energieakkoord tot en met 2023 minstens 3.500 MW aan offshore aansluitingen in een gestandaardiseerd concept van 700 MW per aansluiting.

Van 2024 tot en met 2030 wordt volgens de nieuwe Routekaart voor Wind op Zee naar verwachting nog eens 7.000 MW aan offshore windvermogen gebouwd. Dit wordt door Tennet aangesloten op het net.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement