De groep heeft opdracht gekregen van Total E&P Suriname om de winningsmogelijkheden van een van diens concessies, Blok 58, te onderzoeken. Dat gebeurt met het het zelfvarende boorplatform ‘Maersk Developer’ en het boorschip ‘Maersk Valiant’, die gezamenlijk in totaal zo’n 500 dagen lang de winbare reserves in kaart moeten brengen. Volgens het boorbedrijf is met de opdracht zo’n honderd miljoen dollar gemoeid.

Waterdiepte

De halfafzinkbare ‘Maersk Developer’ is nog bezig met een andere klus in Surinaamse wateren en gaat nog deze maand aan de slag in Blok 58. Het platform kan boren in een waterdiepte tot 10.000 voet, iets meer dan drie kilometer. De ‘Maersk Valiant’ ligt nu nog bij Aruba en wordt in maart in Surinaamse wateren verwacht.

Total en zijn Amerikaanse partner Apache maakten begin vorig jaar bekend een aanzienlijke hoeveelheid olie te hebben ontdekt in Blok 58, dat op zo’n 200 kilometer voor de kust ligt en grenst aan de territoriale wateren van buurland Guyana. Sindsdien is er op nog drie plekken olie aangetroffen. ExxonMobil heeft in Guyaanse wateren al zeker acht miljard vaten olie gevonden en is inmiddels met de winning daarvan begonnen.

Staatsolie Maatschappij Suriname heeft volgens persbureau Reuters het recht om zich voor 20% in te kopen bij Total/Apache-joint venture, maar volgens directeur Agnes Moensi-Sokowikromo moet daarvoor wel anderhalf miljard dollar op tafel komen.