Scheepsbouwer IHC diep in het rood door probleemschepen

200 miljoen verlies

De Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC is vorig jaar opnieuw diep in de rode cijfers beland vanwege grote verliezen op de bouw van enkele probleemschepen. Het bedrijf, dat vorig jaar nog met een steunactie van de ondergang werd gered, ziet inmiddels wel herstel en denkt dat dit jaar een licht positief resultaat behaald kan worden.

Het bedrijfsresultaat over 2020 kwam uit op ruim 199 miljoen euro negatief. In 2019 werd een verlies geleden van meer dan 111 miljoen euro. In april vorig jaar schoten de overheid, banken en een groep bedrijven IHC nog te hulp met overbruggingsleningen en kredietgaranties ter waarde van honderden miljoenen euro’s om het bedrijf van een faillissement te redden en zo werkgelegenheid te behouden.

Reorganisatie

Wel werd in november bekend dat bij IHC driehonderd banen in Nederland en een vergelijkbaar aantal arbeidsplaatsen in het buitenland verloren gaan, als onderdeel van een reorganisatie om kosten te besparen. Verder worden bepaalde activiteiten afgestoten. IHC gaat zich vooral richten op de bagger- en offshoremarkt. Ook de mijnbouw- en defensiemarkt zijn belangrijk voor het bedrijf uit Kinderdijk.

‘Royal IHC ligt inmiddels op koers na een zwaar 2020. Er is nu maximale focus op het dit jaar succesvol afronden van een aantal grote en complexe projecten die in 2017 en 2018 zijn gecontracteerd. Hoewel de gevolgen van de coronapandemie nog impact zullen hebben op het resultaat van 2021 gaan we uit van een positief resultaat’, aldus topman Gerben Eggink.

De vooruitzichten voor de jaren daarna zijn volgens de bestuurder ‘hoopvol’ omdat er duidelijke tekenen van herstel zichtbaar zijn in bepaalde markten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Scheepsbouwer IHC diep in het rood door probleemschepen | NT

Scheepsbouwer IHC diep in het rood door probleemschepen

200 miljoen verlies

De Nederlandse scheepsbouwer Royal IHC is vorig jaar opnieuw diep in de rode cijfers beland vanwege grote verliezen op de bouw van enkele probleemschepen. Het bedrijf, dat vorig jaar nog met een steunactie van de ondergang werd gered, ziet inmiddels wel herstel en denkt dat dit jaar een licht positief resultaat behaald kan worden.

Het bedrijfsresultaat over 2020 kwam uit op ruim 199 miljoen euro negatief. In 2019 werd een verlies geleden van meer dan 111 miljoen euro. In april vorig jaar schoten de overheid, banken en een groep bedrijven IHC nog te hulp met overbruggingsleningen en kredietgaranties ter waarde van honderden miljoenen euro’s om het bedrijf van een faillissement te redden en zo werkgelegenheid te behouden.

Reorganisatie

Wel werd in november bekend dat bij IHC driehonderd banen in Nederland en een vergelijkbaar aantal arbeidsplaatsen in het buitenland verloren gaan, als onderdeel van een reorganisatie om kosten te besparen. Verder worden bepaalde activiteiten afgestoten. IHC gaat zich vooral richten op de bagger- en offshoremarkt. Ook de mijnbouw- en defensiemarkt zijn belangrijk voor het bedrijf uit Kinderdijk.

‘Royal IHC ligt inmiddels op koers na een zwaar 2020. Er is nu maximale focus op het dit jaar succesvol afronden van een aantal grote en complexe projecten die in 2017 en 2018 zijn gecontracteerd. Hoewel de gevolgen van de coronapandemie nog impact zullen hebben op het resultaat van 2021 gaan we uit van een positief resultaat’, aldus topman Gerben Eggink.

De vooruitzichten voor de jaren daarna zijn volgens de bestuurder ‘hoopvol’ omdat er duidelijke tekenen van herstel zichtbaar zijn in bepaalde markten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement