Plan van 30 miljard dollar voor bouw Atlantische windparken

Windenergie

Een Brits-Amerikaanse joint venture heeft een plan gelanceerd om in de noordelijke Atlantische Oceaan een batterij windparken te bouwen met een vermogen van 10.000 megawatt.

De gedachte achter het project van Hecate Independent Power Limited (HIP) is dat het daar op andere momenten waait dan in de Europese kustwateren, zodat de Atlantische parken dalen in de stroomproductie in de Europese kustwateren kunnen opvangen. HIP wil vooral stroom gaan leveren aan het Verenigd Koninkrijk.

30 miljard dollar

Met het project zou een totale investering gemoeid zijn van dertig miljard dollar. In een eerste fase moet in een haven in het noordoosten van Engeland voor ruim 250 miljoen dollar een fabriek gebouwd worden voor de productie van hoog vermogen-transmissiekabels, waarmee de stroom naar Groot-Brittannië wordt aangevoerd. HIP heeft een aanvraag ingediend voor vier aansluitingen op het Britse net.

De windparken – HIP spreekt van pods – zouden een vermogen van duizend megawatt per stuk moeten krijgen en zouden zowel vast als drijvend kunnen worden uitgevoerd. De groep wil ook stroom gaan leveren aan IJsland en verwacht daar in 2025 mee te kunnen beginnen.

De groep zegt met een groep reders samen te werken om bestaande schepen zodanig aan te passen dat ze zeer lange onderzeese hoogspanningskabels kunnen aanleggen. Volgens HIP gaat het om de grootste kabelleggers ter wereld, die grotendeels met Britse bemanningen zullen werken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Plan van 30 miljard dollar voor bouw Atlantische windparken | NT

Plan van 30 miljard dollar voor bouw Atlantische windparken

Windenergie

Een Brits-Amerikaanse joint venture heeft een plan gelanceerd om in de noordelijke Atlantische Oceaan een batterij windparken te bouwen met een vermogen van 10.000 megawatt.

De gedachte achter het project van Hecate Independent Power Limited (HIP) is dat het daar op andere momenten waait dan in de Europese kustwateren, zodat de Atlantische parken dalen in de stroomproductie in de Europese kustwateren kunnen opvangen. HIP wil vooral stroom gaan leveren aan het Verenigd Koninkrijk.

30 miljard dollar

Met het project zou een totale investering gemoeid zijn van dertig miljard dollar. In een eerste fase moet in een haven in het noordoosten van Engeland voor ruim 250 miljoen dollar een fabriek gebouwd worden voor de productie van hoog vermogen-transmissiekabels, waarmee de stroom naar Groot-Brittannië wordt aangevoerd. HIP heeft een aanvraag ingediend voor vier aansluitingen op het Britse net.

De windparken – HIP spreekt van pods – zouden een vermogen van duizend megawatt per stuk moeten krijgen en zouden zowel vast als drijvend kunnen worden uitgevoerd. De groep wil ook stroom gaan leveren aan IJsland en verwacht daar in 2025 mee te kunnen beginnen.

De groep zegt met een groep reders samen te werken om bestaande schepen zodanig aan te passen dat ze zeer lange onderzeese hoogspanningskabels kunnen aanleggen. Volgens HIP gaat het om de grootste kabelleggers ter wereld, die grotendeels met Britse bemanningen zullen werken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement