Installatie windturbines Dogger Bank exclusief Belgisch feestje

Jan de Nul

Jan de Nul gaat alle 277 windturbines installeren van het Britse windpark Dogger Bank, dat bij oplevering het grootste ter wereld zal zijn.

De Belgische aannemer had daarvoor al een principe-overeenkomst op zak, maar heeft nu ook een getekend contract voor de derde en laatste fase. De opdrachtgevers, het Ierse SSE Renewables en het Noorse Equinor, nemen overigens pas eind dit jaar de definitieve investeringsbeslissing.

In de eerste twee fasen moeten de Belgen 190 Haliade X-turbines met een vermogen van dertien megawatt van GE plaatsen, de krachtigste windturbine die op dit moment op de markt is. De derde fase wordt uitgevoerd met een opgevoerde versie daarvan, die veertien megawatt kan leveren. Daardoor zijn er bij hetzelfde vermogen van 1,2 gigawatt per fase acht turbines minder nodig.

Voltaire

Het contract betekent jaren werk voor de ‘Voltaire’, het installatieschip van een nieuwe generatie dat Jan de Nul twee jaar geleden bij het Chinese Cosco heeft besteld en volgend jaar in de vaart komt. Het schip krijgt krijgt een kraan met een hijsvermogen van drieduizend ton van de Schiedamse offshore kranenbouwer Huisman.

De Belgische aannemer gaf eind 2019 de eveneens Chinese werf CMIH Haimen opdracht voor de bouw van een schip met een hijsvermogen van 5000 ton. Deze ’Les Alizés’ moet eveneens volgend jaar in de vaart zal komen. Anders dan zelfheffende ‘Voltaire’ gaat dit schip turbines drijvend installeren. De Nul heeft voor de ’Les Alizés’ nog geen concrete projecten gemeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Installatie windturbines Dogger Bank exclusief Belgisch feestje | NT

Installatie windturbines Dogger Bank exclusief Belgisch feestje

Jan de Nul

Jan de Nul gaat alle 277 windturbines installeren van het Britse windpark Dogger Bank, dat bij oplevering het grootste ter wereld zal zijn.

De Belgische aannemer had daarvoor al een principe-overeenkomst op zak, maar heeft nu ook een getekend contract voor de derde en laatste fase. De opdrachtgevers, het Ierse SSE Renewables en het Noorse Equinor, nemen overigens pas eind dit jaar de definitieve investeringsbeslissing.

In de eerste twee fasen moeten de Belgen 190 Haliade X-turbines met een vermogen van dertien megawatt van GE plaatsen, de krachtigste windturbine die op dit moment op de markt is. De derde fase wordt uitgevoerd met een opgevoerde versie daarvan, die veertien megawatt kan leveren. Daardoor zijn er bij hetzelfde vermogen van 1,2 gigawatt per fase acht turbines minder nodig.

Voltaire

Het contract betekent jaren werk voor de ‘Voltaire’, het installatieschip van een nieuwe generatie dat Jan de Nul twee jaar geleden bij het Chinese Cosco heeft besteld en volgend jaar in de vaart komt. Het schip krijgt krijgt een kraan met een hijsvermogen van drieduizend ton van de Schiedamse offshore kranenbouwer Huisman.

De Belgische aannemer gaf eind 2019 de eveneens Chinese werf CMIH Haimen opdracht voor de bouw van een schip met een hijsvermogen van 5000 ton. Deze ’Les Alizés’ moet eveneens volgend jaar in de vaart zal komen. Anders dan zelfheffende ‘Voltaire’ gaat dit schip turbines drijvend installeren. De Nul heeft voor de ’Les Alizés’ nog geen concrete projecten gemeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement