Horizon beheert de ruim 1100 kilometer lange Trans Mountain Pipeline vanuit het binnenland naar de havenstad Vancouver, waarmee ruwe en geraffineerde olie wordt geëxporteerd. Kotug stationeert daar twee zware vijftig meter lange sleepboten met een trekkracht van 110 ton om de tankers waarmee de olie wordt afgevoerd van en naar de Westridge Marine Terminal te begeleiden.

Scheepvaartroute

De Canadese dochter van het Nederlandse bedrijf heeft in het kader daarvan ook een overeenkomst gesloten met de Sc’ianew First Nation, nakomelingen van de oorspronkelijk bevolking. Ze wonen in reservaten op Vancouver Island, waar de scheepvaartroute langs loopt. De schepen zullen de namen krijgen van bekende figuren uit de Sc’ianew-geschiedenis.

Kotug gaat daarnaast een standby-schip leveren dat permanent beschikbaar moet zijn om olielekkages te bestrijden. Het bedrijf heeft daarover een overeenkomst gesloten met de Western Canada Marine Response Corporation, die de 27.000 kilometer lange kust van British Columbia moet behoeden voor olierampen.

Volgens Kotug gaat het om een ‘zeer capabel’ offshore bevoorradingsschip met een trekkracht van 207 ton. Dat is uitzonderlijk veel en daarmee kan het in geval van nood een lekkende olietanker wegslepen. De drie schepen worden vanaf eind volgend jaar in Canadese wateren ingezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement