Jan De Nul is verantwoordelijk voor het ontwerp, de installatie, het ingraven en de bescherming van twee kabelclusters van in totaal bijna 1.000 kilometer, zo laat de aannemer weten. Die gaan de eilanden Al Ghallan en Das in de Arabische Golf verbinden met de onshore omvormerstations in Al Mirfa en Shuweihat in Abu Dhabi.

725 miljoen dollar

De twee kabeltracés maken deel uit van het grotere onderzeese transmissienetwerk genaamd Lightning Project van Abu Dhabi’s National Oil Company (ADNOC) en Abu Dhabi’s National Energy Company (TAQA). De kabeltracés gaan het elektriciteitsnet van Abu Dhabi op het vasteland verbinden met alle offshore productiefaciliteiten van ADNOC. De contractwaarde voor het consortium bedraagt 3 miljard dollar, waarvan 725 miljoen dollar bestemd is voor de werkzaamheden die Jan De Nul gaat uitvoeren.

De eerste kabelcluster, die het eiland Das met het vasteland verbindt, bestaat uit drie onderzeese 400 kilovolt kabels van elk 135 kilometer. Voor de tweede cluster, die het eiland Al Ghallan met het vasteland verbindt, zijn vier onderzeese 320 kilovolt kabels van elk 125 kilometer nodig. Het geheel is naar verwachting operationeel in 2025, aldus de Belgische aannemer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement