HAL plakt bij een bod van 32,5o per aandeel een prijskaartje van 4,2 miljard euro op Boskalis. Een overname zou dan ook betekenen dat HAL nog eens een bedrag van bijna 2 miljard euro kwijt is om het gehele bedrijf over te nemen.

In een summiere toelichting stelt de investeerder verder dat het met het oog op de toekomst beter is om Boskalis van de beurs te halen. Dat zou onder meer het plegen van acquisities makkelijker maken. Verder blijft HAL de huidige koers van Boskalis  ondersteunen en heeft de acquisitie geen gevolgen voor de werkgelegenheid bij Boskalis.

HAL heeft belangen in een groot aantal maritieme bedrijven zoals in het tankopslagbedrijf Vopak, rederij Anthony Veder en SBM Offshore. Vorig jaar verkocht het zijn meerderheidsbelang in optiekconcern GrandVision, bekend van brillenketen Pearle, voor miljarden euro’s.

Miljardendeal

Volgens topman Peter Berdowski van Boskalis waren er na die miljardendeal al speculaties in de markt dat HAL zijn belang in de baggeraar zou willen uitbreiden. Maar toen HAL hem eerder deze week informeerde over het bod op alle aandelen kwam dat toch als een verrassing, zegt de algemeen-directeur. Berdowski kan daarom nog niet inhoudelijk reageren op de koop, maar onderstreept dat HAL tot nu toe altijd een ‘zeer loyale, prettige aandeelhouder’ is geweest.

Fair bod

Komende tijd willen het bestuur en de raad van commissarissen van Boskalis het overnamebod zorgvuldig overwegen. Daarbij zullen ook externe adviseurs worden ingehuurd om te kijken of het bod van 32,50 euro per aandeel een ‘fair bod’ is voor de overige aandeelhouders.

Meer winst

Boskalis presenteerde donderdag juist zijn jaarcijfers. Ondanks dat coronabeperkingen vorig jaar lukte het toch om de omzet met 400 miljoen euro op te voeren naar 2,95 miljard euro. De nettowinst kwam vorig jaar uit op 148 miljoen euro tegen een verlies in 2020 van 97 miljoen euro. Het resultaat voor belasting over 2021 bleef net onder de 200 miljoen euro. In 2020 kleurde die met 56 miljoen euro rood.

Volgens Berdowski is de orderportefeuille verder goedgevuld en zien de vooruitzichten er gunstig uit. Hij kan de impact van de oorlog in Oekraïne nog niet goed inschatten, maar denkt wel dat de winst dit jaar op niveau kan blijven.

Rusland

Boskalis telt wereldwijd ruim 10.000 medewerkers. Het bedrijf is niet actief in Oekraïne, maar wel in Rusland. Het internationale personeel van zijn kantoor in Sint-Petersburg is intussen het land uit en het werk in Rusland ligt momenteel stil. Dat laatste komt niet alleen door de oorlog, want in het poolgebied wordt in de winter sowieso niet gewerkt, aldus Berdowski.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement