Eerder bezat Euronav slechts de helft van beide voor opslag en overslag geschikte platforms. De andere helft was in handen van het Amerikaanse International Seaways. Euronav betaalt hiervoor 300 miljoen USD, waarvan 140 miljoen USD in cash. Bij de rest van de financiële afwikkeling wordt rekening gehouden met het bedrijfskapitaal en de schuldpositie. North Oil Company, de uitbater van het Al Shaheen-veld, keurde de transactie goed. De aandeelhouders van North Oil Company zijn Qatar Petroleum Oil & Gas Limited en Total E&P Golfe.

Het huidige contract voor beide op maat van North Oil Company getransformeerde platforms loopt tot en met het derde kwartaal van dit jaar. Daarna stappen ze over in een nieuw tienjarig contract met NOC, dat al in 2020 werd ondertekend.

Euronav motiveert de aankoop vanuit ‘strategische overwegingen.’ Die vergen een aangepaste eigendomsstructuur voor deze activa. Met deze herschikking kunnen zowel Euronav als International Seaways hun strategieën met meer focus nastreven. Voor Euronav is dit onder meer de diversificatie van activiteiten buiten de traditionele transportsector van ruwe olie. ‘Euronav had al jaren de operationele controle over deze activa, het is logisch dat we nu de volledige economische controle overnemen’, zegt Hugo de Stoop, ceo van Euronav.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement