Topman Jeremy Thigpen zei bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers dat er een duidelijk herstel van de booractiviteiten aan de gang is. Er worden meer contracten vergeven en de bezettingsgraden en de huurprijzen van de boorplatforms en -schepen zitten volgens hem in de lift. Transocean heeft er daarvan zelf 37 en die waren in de eerste helft van het jaar voor ruim 55% bezet, het hoogste percentage in jaren.

Het bedrijf zit nog wel fors in de rode cijfers met een nettoverlies van 243 miljoen dollar in de eerste jaarhelft, maar daarvan is ‘slechts’ 68 miljoen aan het tweede kwartaal toe te schrijven. Vorig jaar werd in die periode nog 103 miljoen dollar verlies geleden. De omzet steeg in het tweede kwartaal van 656 naar 692 miljoen dollar.

Het bedrijf maakte gelijktijdig twee grote boorcontracten bekend. Het boorschip ‘Petrobras 10.000’, die in ruim drie kilometer diep water kan boren, is voor bijna zes jaar verhuurd aan ‘een nationale oliemaatschappij’, wat ruim 900 miljoen dollar omzet oplevert. Daarnaast is de ‘Deepwater Conqueror’ voor twee jaar door een Amerikaanse operator gehuurd. Dat brengt 440.000 dollar per dag met maximaal 39.000 dollar per dag aan extra’s in het laatje.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement