Het Rotterdamse fonds en de aandeelhouders van het bedrijf leggen samen 7,5 miljoen euro op tafel. De feeders worden uitgerust met beweginsgecompenseerde platformen, waarmee componenten van windmolens op zee stabiel blijven en veilig op een installatieschip kunnen worden overgeslagen.

Het idee is dat de inzet van deze feeders, die tussen de wal en de bouwplek op zee gaan pendelen om die onderdelen aan te voeren, goedkoper is dan het installatieschip zelf op en weer te laten varen. Barge Master heeft een contract met de Belgische aannemer Deme voor de levering van de vier feeders.

Windpark

Deme Offshore US haalde vorig jaar de opdracht binnen voor het transport en de installatie van de 62 Haliade-X windturbines van dertien megawatt voor het windpark. Dat komt voor de kust van Massachusetts en wordt het eerste grote commerciële Amerikaanse offshore windpark. Er lijkt grote tijdsdruk op de levering van de feeders te staan, want volgens de site van de projectorganisatie gaat het windpark volgend jaar al stroom leveren.

Volgens Barge Master levert het pendelen van de feeders in plaats van het installatieschip een vermindering van de CO2-uitstoot van 100.000 ton CO2-per jaar op. Het bedrijf zegt verder dat het project in de Rotterdamse regio ongeveer negentig tijdelijke en vijftien vaste banen oplevert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement