OM doet onderzoek naar Van Oord wegens mogelijke omkoping

contract in Kazachstan

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar waterbouwer Van Oord. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van Follow the Money. Van Oord zou volgens dat platform voor onderzoeksjournalistiek worden verdacht van omkoping in Kazachstan.

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Het OM zegt niet inhoudelijk op het onderzoek in te kunnen gaan zolang dat nog loopt. Van Oord wil vooralsnog helemaal niets zeggen over het artikel van Follow the Money.

In het artikel staat dat een agent die Van Oord hielp bij het binnenhalen van contracten in Kazachstan volgens het OM mogelijk geld overmaakte naar een bedrijf dat banden had met Nursultan Nazarbayev, die tot 2019 president was van Kazachstan. In dat land haalde Van Oord in 2015 voor een half miljard dollar aan opdrachten binnen. Een van die klussen was het uitbaggeren van een toegangskanaal voor een laad- en losfaciliteit voor olie en gas.

Volgens Follow the Money draait de zaak om een agent met wie Van Oord vroegtijdig de samenwerking beëindigde. De baggeraar scherpte in 2017 de interne procedures aan om aan wetgeving te voldoen. Contracten met een aantal agenten werden niet verlengd en met een agent verbrak Van Oord het nog lopende contract, staat in het jaarverslag.

Die agent kreeg 5 miljoen euro als vergoeding voor het opzeggen van het contract, plus 19 miljoen euro rond een concurrentiebeding. In het jaarverslag over 2017 staat dat die transactie mogelijk niet voldoet aan wet- en regelgeving, omdat niet met zekerheid is vast te stellen dat het om een marktconforme vergoeding ging. Het is namelijk onduidelijk wat de agent in ruil voor die som geld beloofde.

Volgens Follow the Money zag het OM in die betaling aanleiding voor een onderzoek naar Van Oord. Dat onderzoek zou sinds 2020 lopen.

OM doet onderzoek naar Van Oord wegens mogelijke omkoping | NT

OM doet onderzoek naar Van Oord wegens mogelijke omkoping

contract in Kazachstan

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar waterbouwer Van Oord. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van Follow the Money. Van Oord zou volgens dat platform voor onderzoeksjournalistiek worden verdacht van omkoping in Kazachstan.

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Het OM zegt niet inhoudelijk op het onderzoek in te kunnen gaan zolang dat nog loopt. Van Oord wil vooralsnog helemaal niets zeggen over het artikel van Follow the Money.

In het artikel staat dat een agent die Van Oord hielp bij het binnenhalen van contracten in Kazachstan volgens het OM mogelijk geld overmaakte naar een bedrijf dat banden had met Nursultan Nazarbayev, die tot 2019 president was van Kazachstan. In dat land haalde Van Oord in 2015 voor een half miljard dollar aan opdrachten binnen. Een van die klussen was het uitbaggeren van een toegangskanaal voor een laad- en losfaciliteit voor olie en gas.

Volgens Follow the Money draait de zaak om een agent met wie Van Oord vroegtijdig de samenwerking beëindigde. De baggeraar scherpte in 2017 de interne procedures aan om aan wetgeving te voldoen. Contracten met een aantal agenten werden niet verlengd en met een agent verbrak Van Oord het nog lopende contract, staat in het jaarverslag.

Die agent kreeg 5 miljoen euro als vergoeding voor het opzeggen van het contract, plus 19 miljoen euro rond een concurrentiebeding. In het jaarverslag over 2017 staat dat die transactie mogelijk niet voldoet aan wet- en regelgeving, omdat niet met zekerheid is vast te stellen dat het om een marktconforme vergoeding ging. Het is namelijk onduidelijk wat de agent in ruil voor die som geld beloofde.

Volgens Follow the Money zag het OM in die betaling aanleiding voor een onderzoek naar Van Oord. Dat onderzoek zou sinds 2020 lopen.