Volgens die vandaag gepresenteerde Havenvisie van het Havenbedrijf Rotterdam is een Derde Maasvlakte tot 2030 niet aan de orde. Maar Deltalinqs vindt dat de mogelijkheden tot uitbreiding van de haven nu al in kaart moeten worden gebracht. “De ervaring leert dat we in ons land zeker twintig jaar nodig hebben om tot een duidelijke beslissing te komen”, zegt Van Sluis. “Daarom moeten we nu haast maken met het in kaart brengen van nieuw havenareaal.”

In grote lijnen kan Deltalinqs zich vinden in de Havenvisie. Alleen hoort daar volgens de vereniging wel bestuurlijke daadkracht bij om de doelen te halen.

De complexiteit van de regelgeving is daarbij een blok aan het been, volgens Deltalinqs. “Wij verschillen met de politiek niet van mening over de te realiseren kwaliteit voor de leefomgeving”, stelt de Deltalinqs-voorzitter. “Maar om dat te bereiken, met behoud van een uitnodigend investeringsklimaat, moet het roer om. In het stadhuis en in Den Haag zal het ‘geen woorden maar daden’ weer de boventoon moeten voeren. Deze Havenvisie vereist van onze bestuurlijke elite daadkracht op alle niveaus.”

In 2030 spelen fossiele grondstoffen en brandstoffen nog altijd een vooraanstaande rol in de Rotterdamse haven en dus voor de inkomsten van de stad, stelt Deltalinqs. “Daar moeten we rond voor uitkomen. Niet voor niets werken we hard aan oplossingen om de emissies van CO2 fors te reduceren”, zegt Van Sluis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement