Revolutionaire Clip-Air combineert trein en vliegtuig (+video)

Luchtvaart

Op het volgende luchtvaartsalon van Le Bourget wordt een revolutionair vliegtuigconcept voorgesteld, de Clip-Air. Dit toekomstproject combineert spoor- en vliegtuigtechnologie.

Clip-Air is ontwikkeld door de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Het concept bestaat uit een vliegende eenheid waar een, twee of drie treinwagons aan kunnen worden vastgeklikt. Passagiers zouden aldus in een treinstation in de wagon kunnen instappen en via het spoor naar de luchthaven rijden. Daar kan de wagon, zonder dat de passagiers hoeven uit te stappen, aan het vliegtuig worden aangeklikt.

De rijdende eenheden zouden ook voor vracht kunnen worden ingericht (foto). Maar de modules zouden evengoed ‘aanklikbare’ brandstoftanks kunnen zijn, wat de weg zou openen voor vliegtuigen op bijvoorbeeld waterstofgas.

Wat er van 17 tot en met 19 juni e.k. in le Bourget zal worden voorgesteld, is een schaalmodel. De ontwerpers geven toe dat er nog heel wat technische hindernissen weg te werken zijn. Een filmpje over het project vind je hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Revolutionaire Clip-Air combineert trein en vliegtuig (+video) | NT

Revolutionaire Clip-Air combineert trein en vliegtuig (+video)

Luchtvaart

Op het volgende luchtvaartsalon van Le Bourget wordt een revolutionair vliegtuigconcept voorgesteld, de Clip-Air. Dit toekomstproject combineert spoor- en vliegtuigtechnologie.

Clip-Air is ontwikkeld door de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne. Het concept bestaat uit een vliegende eenheid waar een, twee of drie treinwagons aan kunnen worden vastgeklikt. Passagiers zouden aldus in een treinstation in de wagon kunnen instappen en via het spoor naar de luchthaven rijden. Daar kan de wagon, zonder dat de passagiers hoeven uit te stappen, aan het vliegtuig worden aangeklikt.

De rijdende eenheden zouden ook voor vracht kunnen worden ingericht (foto). Maar de modules zouden evengoed ‘aanklikbare’ brandstoftanks kunnen zijn, wat de weg zou openen voor vliegtuigen op bijvoorbeeld waterstofgas.

Wat er van 17 tot en met 19 juni e.k. in le Bourget zal worden voorgesteld, is een schaalmodel. De ontwerpers geven toe dat er nog heel wat technische hindernissen weg te werken zijn. Een filmpje over het project vind je hier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement