Renault Trucks vernieuwt alle trucks in één beweging

Wegvervoer

Met de vernieuwing van zijn hele gamma in één keer zorgt Renault Trucks voor een unicum in de vrachtwagensector. De Franse constructeur heeft bovendien de benamingen van al zijn trucks gewijzigd.

Geen Midlum, Premium, Magnum, Kerax of Lander meer dus. In de plaats daarvan zijn letteraanduidingen voor de verschillende types gekomen. T voor langeafstandstruck, D voor distributie, C voor constructie- of werfvoertuigen en K voor zware werftrucks.

Voor de lange afstand heeft Renault geopteerd voor één model. De T is dus de opvolger van zowel de Magnum als de Premium Route. Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen voertuigen met een vlakke vloer (een erfenis van de Magnum) en die met een 200 mm hoge motortunnel. De versie met vlakke vloer heeft een lange slaapcabine met verhoogd dak. De uitvoering met motortunnel is zowel leverbaar met een korte dagcabine met standaard dak, een lange dag- en nachtcabine met standaard dak en een lange slaapcabine met verhoogd dak.

Het ontwerp van de T-cabine staat volledig in het teken van aerodynamica. Zo is hij vooraan 2.350 mm breed en achteraan 2.500 mm. Verder is gekozen voor een schuine voorruit. De A-stijl heeft een hoek van 12°. Door deze specifieke vormgeving heeft de cabine aan opbergruimte moeten inboeten.

Qua motorisatie heeft de klant de keuze uit twee nieuwe Euro6-motoren: de DTI 11 en DTI 13. De T met vlakke vloer is alleen verkrijgbaar met 13 liter motor. De DTI 11 heeft vermogens van 380, 430 en 460 pk, de DTI 13 van 440, 480 en 520 pk. Een geautomatiseerde Optidriver versnellingsbak behoort tot de standaard uitrusting.

Ter vervanging van de Midlum en Premium Distribution heeft Renault de D-serie ontworpen. Die is beschikbaar met een cabine van 2,1 m breedte en als D Wide met 2,3 m brede cabine. Van de 2,1 m brede cabine bestaan er twee versies: een verlaagde in het segment van 3,5 tot 7,5 ton en een normale in het segment van 10 tot 18 ton. De D Wide dekt het distributiebereik af van 18 tot 26 ton.

De lichtste varianten zijn voorzien van Euro 6 DTI 3 motoren van 150 en 180 pk, de middelste varianten met DTI 5 motoren (210 en 240 pk) en DTI 8 motoren (250 en 280 pk) en de zware uitvoeringen eveneens met DTI 8 motoren (van 250, 280 en 320 pk). De motoren zijn nauw verwant aan die van Volvo Trucks. Beide constructeurs behoren immers toe, samen met Mack in de VS, UD in Japan en Eicher in India, aan Volvo AB.

Bij de bouwwerfvoertuigen komt het C-gamma voor de bevoorrading van werven in de plaats van de Lander, terwijl de K de Kerax aflost. De C is verkrijgbaar met dagcabine, dag- en nacht cabine en slaapcabine. Nuttig laadvermogen, comfort en laag verbuik staan bij dit voertuig centraal, terwijl de K het meer van zijn robuustheid voor het zware werk moet hebben. De basis van de cabines is dezelfde als die van de T-reeks met motortunnel, net zoals de motorisatie.

Ook de Maxity – een kloon van de Nissan Atleon – wordt dit jaar vervangen. De Atleon Euro6 is pas enkele dagen geleden onthuld en wordt eind 2013 in productie genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Renault Trucks vernieuwt alle trucks in één beweging | NT

Renault Trucks vernieuwt alle trucks in één beweging

Wegvervoer

Met de vernieuwing van zijn hele gamma in één keer zorgt Renault Trucks voor een unicum in de vrachtwagensector. De Franse constructeur heeft bovendien de benamingen van al zijn trucks gewijzigd.

Geen Midlum, Premium, Magnum, Kerax of Lander meer dus. In de plaats daarvan zijn letteraanduidingen voor de verschillende types gekomen. T voor langeafstandstruck, D voor distributie, C voor constructie- of werfvoertuigen en K voor zware werftrucks.

Voor de lange afstand heeft Renault geopteerd voor één model. De T is dus de opvolger van zowel de Magnum als de Premium Route. Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen voertuigen met een vlakke vloer (een erfenis van de Magnum) en die met een 200 mm hoge motortunnel. De versie met vlakke vloer heeft een lange slaapcabine met verhoogd dak. De uitvoering met motortunnel is zowel leverbaar met een korte dagcabine met standaard dak, een lange dag- en nachtcabine met standaard dak en een lange slaapcabine met verhoogd dak.

Het ontwerp van de T-cabine staat volledig in het teken van aerodynamica. Zo is hij vooraan 2.350 mm breed en achteraan 2.500 mm. Verder is gekozen voor een schuine voorruit. De A-stijl heeft een hoek van 12°. Door deze specifieke vormgeving heeft de cabine aan opbergruimte moeten inboeten.

Qua motorisatie heeft de klant de keuze uit twee nieuwe Euro6-motoren: de DTI 11 en DTI 13. De T met vlakke vloer is alleen verkrijgbaar met 13 liter motor. De DTI 11 heeft vermogens van 380, 430 en 460 pk, de DTI 13 van 440, 480 en 520 pk. Een geautomatiseerde Optidriver versnellingsbak behoort tot de standaard uitrusting.

Ter vervanging van de Midlum en Premium Distribution heeft Renault de D-serie ontworpen. Die is beschikbaar met een cabine van 2,1 m breedte en als D Wide met 2,3 m brede cabine. Van de 2,1 m brede cabine bestaan er twee versies: een verlaagde in het segment van 3,5 tot 7,5 ton en een normale in het segment van 10 tot 18 ton. De D Wide dekt het distributiebereik af van 18 tot 26 ton.

De lichtste varianten zijn voorzien van Euro 6 DTI 3 motoren van 150 en 180 pk, de middelste varianten met DTI 5 motoren (210 en 240 pk) en DTI 8 motoren (250 en 280 pk) en de zware uitvoeringen eveneens met DTI 8 motoren (van 250, 280 en 320 pk). De motoren zijn nauw verwant aan die van Volvo Trucks. Beide constructeurs behoren immers toe, samen met Mack in de VS, UD in Japan en Eicher in India, aan Volvo AB.

Bij de bouwwerfvoertuigen komt het C-gamma voor de bevoorrading van werven in de plaats van de Lander, terwijl de K de Kerax aflost. De C is verkrijgbaar met dagcabine, dag- en nacht cabine en slaapcabine. Nuttig laadvermogen, comfort en laag verbuik staan bij dit voertuig centraal, terwijl de K het meer van zijn robuustheid voor het zware werk moet hebben. De basis van de cabines is dezelfde als die van de T-reeks met motortunnel, net zoals de motorisatie.

Ook de Maxity – een kloon van de Nissan Atleon – wordt dit jaar vervangen. De Atleon Euro6 is pas enkele dagen geleden onthuld en wordt eind 2013 in productie genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement