Ook Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea worden vrijgesteld. De Europese Unie was de afgelopen weken in onderhandeling met de Amerikaanse regering over een vrijstelling. EU-commissaris Cecilia Malmström en de Duitse economieminister Peter Altmaier hadden zich deze week ingezet om de uitzonderingspositie voor de EU-landen te bewerkstelligen. Het resultaat is een tijdelijke ontheffing. De EU maakte vrijdag bekend graag te zien dat Europa permanent wordt vrijgesteld van deze heffingen.

Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25% op staal en 10% op aluminium aan. Eerder al liet hij weten dat de importtarieven niet zouden gelden voor buurlanden Canada en Mexico. De heffingen worden vrijdag van kracht en treffen vooral China, dat ’s werelds grootste staalproducent is. Ook de Japanse staalindustrie wordt door de heffingen getroffen.

De Chinese ambassadeur bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zei tegen China gerichte heffingen aan te vechten, maar nog te hopen op een dialoog. Een klacht bij de WTO is één van de opties die zijn land overweegt, aldus ambassadeur Zhang Xiangchen.

Volgens het Chinese ministerie van Handel bereidt het land tegenmaatregelen voor. Het land heeft een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld, waarvan mogelijk de importheffingen voor de VS worden verhoogd. Door de wederzijdse plannen voor hogere tarieven is er vrees voor een verder oplaaiende handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement