Trump wil nog eens 82 miljard euro aan heffingen China

handelsoorlog

De Amerikaanse regering wil voor nog eens 82 miljard euro importheffingen opleggen aan China. Tegelijkertijd werd bekend dat Zuid-Korea importheffingen op Amerikaanse goederen overweegt, als tegenreactie op heffingen die het zelf kreeg opgelegd van de VS.

Foto: ANP. eenmalig gebruik

De Amerikaanse president Donald Trump loopt met zijn beslissing om extra heffingen op te leggen het risico dat het sluimerende handelsconflict tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld, intensiveert. Volgens Trump is zijn voorstel een antwoord op de ‘oneerlijke vergelding’ van China op eerdere Amerikaanse heffingen. Het Aziatische land voerde extra invoerheffingen in op een reeks Amerikaanse producten, als vergelding op de Amerikaanse tarieven op 1300 goederen van Chinese makelij.

De Amerikaanse regering gaf tegelijkertijd aan dat het bereid is om met China om de tafel te gaan zitten. ‘Maar alleen als er serieuze bedoelingen zijn’, zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris.

‘Ridicuul.’ Zo omschrijven de Chinese commentaren het voorstel van Trump in de staatsmedia. ‘Deze nieuwste intimidatie bevestigt de diepe arrogantie van de Amerikaanse elites in hun vooringenomenheid jegens China’, zo is te lezen in de Global Times.

Zuid-Korea overweegt zich ook te mengen in de handelsoorlog. De Koreanen denken na over invoering van importheffingen op Amerikaanse goederen. Dit als tegenreactie op de extra tarieven die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Zuid-Korea. Het gaat dan om zonnepanelen en wasmachines die van Zuid-Korea naar de VS gaan.

De Amerikaanse heffingen op buitenlandse zonnepanelen en wasmachines werden in januari aangekondigd door Trump om zo eigen producenten te beschermen. Seoul had eerder al gezegd dat die tarieven in strijd zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en had om schadevergoeding van de VS gevraagd. Zuid-Korea is met bedrijven als Samsung en LG een belangrijke producent van wasmachines.

De Zuid-Koreanen laten nu weten dat zij invoerheffingen overwegen met een omvang van 480 miljoen dollar op Amerikaanse producten. De timing en om welke producten het gaat, worden op een later tijdstip bepaald.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement