Tijdens een bijeenkomst van de IMO in juli wil het land de rol van de organisatie en diens Raad bespreken en plannen opstellen om de transparantie te vergroten. In een persverklaring zegt het scheepsregister het handelen van de IMO-raad in twijfel te trekken.

Het Australische voorstel is erop gericht om discussies en debatten binnen de VN-organisatie publiekelijk toegankelijker te maken. Momenteel worden journalisten en ngo’s bijvoorbeeld verboden om uitspraken van vertegenwoordigers te publiceren zonder hun expliciete goedkeuring. Overtreding daarvan kan leiden tot schorsing.

Anti-corruptie organisaties Transparency International en Influencemap beklaagden zich daar eerder ook al over. Die laatste stelde zelfs dat het bedrijfsleven het debat binnen de maritieme tak van de Verenigde Naties ‘gegijzeld’ heeft. Uit onderzoek van de organisatie bleek dat binnen geen enkel VN-orgaan de invloed van het bedrijfsleven zo groot is als binnen de IMO. Lidstaten worden dikwijls direct vertegenwoordigd door rederijen en andere belanghebbenden.

‘Als één van de mede-oprichters en het op één na grootste scheepsregister ter wereld is Liberia altijd publiekelijk een supporter geweest van de IMO en dat blijven we ook, maar gezien recente kritiek van buitenstaanders en observanten dat de besluitvorming mogelijk niet geschikt is voor de 21ste eeuw, is het niet meer dan logisch dat wij het Australische voorstel voor hervorming steunen’, zegt CEO Scott Bergeron van het Liberian Registry.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement