Dat zeggen ingewijden. Eerder dreigde Trump nog met invoerheffingen van 10% op dezelfde hoeveelheid producten. Mogelijk maakt het Witte Huis de heffingen deze week al bekend, stelt de bron. Die importbelastingen zouden gelden voor producten variërend van voedsel tot autobanden, fietsen en cosmetica.

Chantage

China liet weten dat ‘tegenmaatregelen onvermijdelijk zijn’ als het Amerikaanse dreigement bewaarheid wordt. ‘De druk en chantage van de Verenigde Staten zullen geen effect hebben’, verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De twee economische grootmachten leken eerder deze week nog toe te werken naar een hervatting van officiële onderhandelingen over hun handelspolitiek. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de Chinese vicepremier Liu He zouden daar informele gesprekken over hebben gevoerd.

Washington bereidt zich ook voor op de invoering van nieuwe heffingen op 16 miljard euro aan Chinese goederen, als uitbreiding van een heffingenpakket op 34 miljard aan producten dat begin juli van kracht werd.

Lees ook: EU en VS wenden handelsoorlog af

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement