De VS maakten maandag bekend nieuwe importtarieven in te voeren op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. Deze worden aanstaande maandag van kracht. De heffingen die China dinsdag aankondigde gaan op dezelfde dag in. Het betreft tarieven tussen de 5 en 10%. Deze worden ingevoerd op 5.207 soorten Amerikaanse producten met een totale importwaarde van zestig miljard dollar.

Onzekerheid

Volgens het Chinese ministerie van Handel zorgen de Amerikaanse heffingen voor nieuwe onzekerheid in de handelsgesprekken tussen beide economische grootmachten. Met de tegenmaatregel wil het Aziatische land zijn eigen belangen beschermen. Peking hoopt dat Washington de negatieve gevolgen van de nieuwe heffingen inziet. Alleen onderhandelingen op gelijkwaardige basis kunnen een oplossing bieden voor de handelsoorlog, aldus China.

De Amerikanen gaan tarieven hanteren van 10% voor producten die van China naar de VS worden verscheept. De heffingen worden tegen het einde van het jaar verhoogd tot 25%. Washington voerde eerder al tarieven in op 50 miljard dollar aan Chinese producten. China had op zijn beurt ook heffingen ingesteld op producten uit de VS.

Nóg meer heffingen

Bij de bekendmaking van de nieuwe importtarieven waarschuwde president Donald Trump China wederom geen tegenmaatregelen te nemen. Want ‘we zullen onmiddellijk doorgaan met fase drie, wat neerkomt op tarieven over ongeveer 267 miljard dollar aan extra invoer’, aldus de president.

Trump waarschuwde China verder de pijlen niet op Amerikaanse landbouw- en industriële producten te richten. Volgens Trump wil China dat doen omdat boeren en fabrieksarbeiders hem steunen. Hij stelt Peking ‘enorme en snelle economische wraak’ in het vooruitzicht in dat geval.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement