Het idee zou zijn geopperd door minister van Financiën Steven Mnuchin. Maar nog niet iedereen is het ermee eens, aldus de bronnen die dicht bij de onderhandelingen staan. Handelsgezant Robert Lighthizer zou zich bijvoorbeeld nog verzetten tegen het voorstel.

Het opheffen van bepaalde importtarieven moet volgens de krant voor meer rust zorgen op de financiële markten. Ook zou het China een stimulans geven om snel ook weer concessies te doen, om zo langzaamaan richting een einde te gaan van het voortslepende handelsconflict tussen beide economische grootmachten.

Aandelenkoersen

Op de beurs in New York werd direct gereageerd op het bericht. Belangrijkste graadmeters als de brede S&P 500-index veerden direct op, tot een plus van bijna 1%. Nadat het bericht via officiële kanalen werd tegengesproken liepen de winsten op de koersenborden weer wat terug.

De handelsspanningen blijven de gemoederen bezighouden. Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese vicepremier Liu He eind deze maand afreist naar de Verenigde Staten om het handelsoverleg met de Amerikanen voort te zetten.

Liu is een van de belangrijkste adviseurs van de Chinese president Xi Jinping. Vorige week was een Amerikaanse delegatie in Peking voor gesprekken met de Chinezen. Partijen zouden elkaar op een aantal punten zijn genaderd. Dat moet in Washington op regeringsniveau verder worden uitgewerkt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement