Brexit-deal van premier May weer massaal weggestemd

nederlaag

Het Britse Lagerhuis heeft de Brexit-deal van premier Theresa May opnieuw verworpen. Het akkoord kreeg 242 stemmen voor en 391 tegen. In de aanloop naar de stemming was al duidelijk geworden dat de regering vermoedelijk opnieuw een zware nederlaag stond te wachten.

De premier reageerde teleurgesteld op haar nederlaag. Ze noemde het akkoord dat zij sloot ‘de beste en enige deal die beschikbaar is’. Het Lagerhuis stemde in januari ook al tegen haar deal met de Europese Unie. Toen waren 432 Lagerhuisleden tegen en 202 voor.

Zeventien dagen

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog zeventien dagen te gaan tot het vertrek uit de EU. Nu de deal van May weer is afgewezen, mag het Lagerhuis de komende dagen stemmen over hoe het verder moet. Een eerste stemming op woensdag draait om de vraag of de Britten zonder deal de EU moeten verlaten.

Als die no-deal optie wordt afgewezen, mag een dag later worden gestemd over uitstel van het Britse vertrek. May benadrukte na de stemming dat de EU zal willen weten wat de Britten gaan doen als uitstel wordt verleend. ‘Stemmen tegen een no-deal en voor uitstel zal onze problemen niet oplossen’, beklemtoonde ze.

Nieuwe afspraken

De premier had aan de vooravond van de laatste stemming nog nieuwe afspraken gemaakt over de zogeheten backstop, de garantieregeling die moet voorkomen dat een harde grens terugkeert tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Haar juridisch topadviseur Geoffrey Cox concludeerde dinsdag echter dat die afspraken de Britten niet de mogelijkheid geven zich eenzijdig terug te trekken uit de regeling.

De backstop kan tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU. Brexit-hardliners wilden garanties dat de regeling tijdelijk zou zijn of dat hun land er zelf uit zou kunnen stappen.

Deal is dood

Oppositieleider Jeremy Corbyn reageerde op het opnieuw wegstemmen met de opmerking dat de deal nu wel heel duidelijk dood is. De voorman van Labour liet erop volgen dat er geen sprake van kan zijn dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder dat er iets is afgesproken. ‘Een no-deal moet van tafel.’

Daarover zal het Lagerhuis woensdag debatteren en stemmen. Als een meerderheid van de leden tegen een Brexit zonder enige regeling is, moeten ze het eens worden over een nieuw voorstel, dat onderhandelbaar is. Corbyn heeft er eerder al eentje gepresenteerd. Dat zal hij opnieuw doen. Het liefst heeft Labour dat er nieuwe verkiezingen komen. ‘Misschien is het daar tijd voor.’

De Schotse Nationale Partij (SNP) in het Lagerhuis wil dat er een tweede referendum komt over de uittreding uit de EU. Dat heeft fractievoorzitter Ian Blackford gezegd. De Schotse premier Nicola Sturgeon is volgens hem graag bereid met de regering in Londen mee te gaan als die een verstandige weg inslaat, maar wel onder de voorwaarde van een nieuwe volksraadpleging.

Rutte

Premier Mark Rutte betreurt dat het Britse Lagerhuis het Brexit-akkoord opnieuw heeft verworpen. ‘Een oplossing voor de huidige impasse moet uit Londen komen.’ Mochten de Britten nu willen vragen om uitstel, moeten ze wel met een overtuigende rechtvaardiging komen, waarschuwt Rutte.

De Europese Unie hamert er al langer op dat zij het Verenigd Koninkrijk alleen meer tijd gunt als zij erop mag rekenen dat dat respijt ook een oplossing oplevert.

EU teleurgesteld

Ook de EU betreurt het resultaat van de stemming in het Britse Lagerhuis en is teleurgesteld dat de Britse regering er niet in is geslaagd een meerderheid te krijgen voor het terugtrekkingsakkoord van november. Dat verklaart de woordvoerder van EU-president Donald Tusk in een reactie op de nederlaag van May.

‘De EU heeft al het mogelijke gedaan. Gezien alle extra garanties die we in december, januari en gisteren hebben gegeven, is moeilijk te zien wat we nog meer kunnen doen. Als er een oplossing is, kan die alleen in Londen worden gevonden.’

Impasse

De hoofdonderhandelaar namens de EU, Michel Barnier, twitterde ook dat ‘de impasse alleen in het VK kan worden opgelost’. Met nog maar zeventien dagen tot de officiële dag van het Britse vertrek uit de EU vreest de Europese Commissie dat de kans op een Brits vertrek zonder afspraken met de EU aanzienlijk is toegenomen. ‘Onze voorbereidingen op een wanordelijke Brexit zijn nu belangrijker dan ooit’, aldus Barnier.

De EU is volgens bronnen in Brussel bereid om een verlenging van de Brexit-deadline op 29 maart om 23.00 uur (middernacht 30 maart in Brussel) te overwegen als May daarom zou vragen. Maar de 27 EU-leiders, die volgende week voor een al lang geplande Top bijeenkomen, moeten daar unaniem mee instemmen en willen niet een verlenging toestaan zonder zicht op een oplossing.