Het is zo verbluffend dat zelfs op de redactie van de New York Times, een krant die de afgelopen jaren toch aardig wat ervaring met rare snuiters heeft opgebouwd, de journalisten zich afvroegen hoe transportminister Chris ‘Failing’ Grayling toch in godsnaam elke blunder weer weet te overleven, en daar zelfs een redactioneel commentaar aan wijdde.

Het nieuws van de afgelopen maanden doet vooral vermoeden dat Grayling een warhoofd is. Of op zijn minst een beetje sloom. Totaal machteloos tegenover de sluwe directieleden van de ferry-operators. Dat in ieder geval.

– ‘Extra veerdiensten? Natuurlijk kan dat, minister Grayling.’
– ‘Ah, mooi, mooi. Is heel erg belangrijk.’
– ‘Kost wel wat geld natuurlijk. Extra mankracht, extra brandstof, veranderingen in de planning.’
– ‘Als het maar geregeld wordt.’
– ‘Zet hier even uw krabbeltje, dan komt het allemaal goed.’

Zo makkelijk moet het zijn geweest. Hoe anders kan een veerdienst zonder ferry’s een overheidscontract ter waarde van tientallen miljoenen ponden hebben binnengesleept? Gelukkig voor Grayling (soort van) werd dat fiasco op tijd ontdekt en kon het contract worden geannuleerd. Maar dat geldt niet voor de contracten met DFDS en Brittany Ferries, waarin de transportminister vergeten is om afspraken op te nemen voor het geval de Brexit zou worden uitgesteld, zoals nu dus het geval is.

De veerdiensten zijn er duidelijk over: wij hebben kosten gemaakt en die moeten worden vergoed. En als onze diensten later in de toekomst toch nodig zijn, zitten ook daar weer nieuwe kosten aan vast.

Grayling zal al die kosten gewoon betalen. Met hetzelfde gemak waarmee hij Eurotunnel 33 miljoen pond schadevergoeding gaf, omdat hij vergeten was hen uit te nodigen om ook mee te dingen naar de no deal-transportopdracht. En op 10 Downing Street wordt het hem allemaal vergeven. Want die loyale Grayling, de enige Brexiteer die zich achter May heeft geschaard, is af en toe gewoon een beetje sloom. Dat, of het interesseert hem gewoon geen ene reet.