De Britse premier, Theresa May, praat woensdagmiddag met oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) om te bezien of haar eigen Conservative Party met Labour tot een gezamenlijk voorstel voor een ordelijke Brexit kan komen. Dat voorstel zou kunnen inhouden dat het VK, zoals Labour al eerder voorstelde, in een douane-unie met de EU blijft.

Grote bezwaren

Dit idee is echter keer op keer verworpen in het Lagerhuis en stuit op grote bezwaren van een deel van de eigen fractie van May, terwijl ook leden van haar kabinet er tegen zijn. Een douane-unie lijkt wel steeds meer kans te maken in het parlement. Bij een laatste stemming erover spraken zich per saldo slechts drie Lagerhuisleden tegen deze oplossing uit.

Corbyn zal May ook zeker het idee van een nieuw referendum voorleggen, in ruil voor de uittredingsvoorwaarden die May in beginsel met de Europese Unie is overeengekomen. Verder zal hij Britse verkiezingen voor een nieuw parlement als mogelijkheid suggereren. In beide gevallen moet May terug naar haar eigen partij, die daar in meerderheid tegen zal zijn.

Nieuw uitstel

Officieel staat de Brexit nu voor 12 april, eind volgende week dus, op de agenda. Weet May tegen die tijd nog steeds geen meerderheid voor een ordelijke uittreding te winnen, dan komt het alsnog tot een ‘hard Brexit’. Daarom heeft May bij de Europese Commissie nieuw uitstel gevraagd, en wel tot 22 mei, één dag voordat in Europa de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement beginnen.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, lijkt genegen de Britten dit uitstel te gunnen, maar heeft daarvoor de instemming nodig van alle resterende 27 lidstaten. Dat geldt voor onder meer Frankrijk. De Franse president, Emmanuel Macron, heeft al laten weten grote moeite te hebben met een verder respijt voor het VK.