Hoe lang het extra uitstel, tot na de datum van 12 april, moet gaan duren, is onduidelijk. Het is zelfs de vraag of de Europese Unie de Britten een verdere verlenging van de ‘blessuretijd’ zal gunnen. Eerder is al uitstel verleend van de uittredingsdatum van 29 maart tot medio april.

Eventueel kan de EU toestemmen in een uitstel tot 22 mei, de dag waarop de Europese verkiezingen beginnen. Moet de verlenging nog verder worden opgerekt, dan dient het Verenigd Koninkrijk aan die verkiezingen mee te doen en zal het kandidaten moeten aanwijzen voor het Europees Parlement, iets wat May beslist wil voorkomen.

Tijdnood

Londen verkeert in aanhoudende tijdnood, omdat een harde Brexit dreigt, met als gevolg dat er een EU-buitengrens zou ontstaan op het Ierse eiland. De premier is het gesprek aangegaan met oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour). De laatste is voorstander van een douane-unie met de EU.

Corbyn bepleit ook een nieuw referendum over de uittreding en, in het geval van een impasse, nieuwe verkiezingen. Er gaan in de Britse politiek meer en meer stemmen op om de Brexit te herroepen voor onbepaalde tijd. Dat idee is echter in het Lagerhuis al eens verworpen en zal voorlopig noch bij de Conservative Party noch bij Labour voldoende stemmen winnen.