Het nieuwe voorstel staat in een plan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Bij een faillissement wordt het personeel nu nog in principe ontslagen. Komt er een doorstart, dan kunnen ze weer in dienst treden. Maar dan krijgen ze een nieuw contract met soms minder gunstige arbeidsvoorwaarden.

Rechter

Soms maken bedrijven in nood te gemakkelijk gebruik van deze mogelijkheid om van werknemers af te komen, vinden tegenstanders. De Europese rechter bepaalde bijvoorbeeld twee jaar geleden dat het personeel van het doorstartende Estro, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, zijn baan en arbeidsvoorwaarden moest behouden. Zulke uitspraken dreigden kopers in spe dan weer af te schrikken, vreesden anderen.

Dekker en Koolmees willen werknemers van een failliet bedrijf dezelfde bescherming geven als die van een gezond bedrijf. Ze kunnen alleen worden ontslagen als dat het gevolg is van bedrijfseconomische omstandigheden. Dat geeft het personeel zekerheid en daardoor weten aspirant-kopers vooraf waar ze aan toe zijn, hopen de ministers.