Wat het gesprek tussen de Ierse premier, Leo Varadkar, en zijn Britse ambtsgenoot, Boris Johnson, heeft opgeleverd, is nog niet bekend gemaakt. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van Michel Barnier, onderhandelaar namens de EU, en de Britse minister belast met Brexit, Steve Barclay.

In beide gevallen werd echter melding gemaakt van ‘vooruitgang’. Aan beide overlegtafels gaat het vooral om de ‘harde’ EU-buitengrens die op het Ierse eiland zou moeten ontstaan. Dat leek tot dusver een onoplosbaar vraagstuk.

Ook verkiezingen denkbaar

In delen van de Britse media wordt nu rekening gehouden met een verder uitstel, mocht een uitgewerkte oplossing voor het grensprobleem niet binnen enkele dagen worden gevonden. Oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) lijkt intussen algemene verkiezingen niet meer uit de weg te gaan.

EU-president Donald Tusk zei vrijdag dat er signalen zijn dat er mogelijk toch een deal kan worden bereikt. ‘We hebben optimistische berichten van de Ierse premier ontvangen dat een deal nog steeds mogelijk is’, zei Tusk tegen verslaggevers in Nicosia na een ontmoeting met de Cypriotische president Nicos Anastasiades.

‘Technische besprekingen vinden momenteel plaats in Brussel’, voegde hij eraan toe. ‘Natuurlijk is er geen garantie voor succes en de tijd is praktisch op. Maar zelfs de minste kans moet worden gebruikt om een deal te krijgen voor 31 oktober.’

Positieve boodschap

Tusk heeft de Britse premier Boris Johnson eerder te verstaan gegeven dat hij vrijdag zou aankondigen dat er geen kansen meer zijn voor een deal op de EU-top van 17 en 18 oktober, tenzij er uiterlijk 11 oktober een werkbare oplossing uit Londen komt.

Tusk zei nu dat hij een positieve boodschap van de Ierse premier Leo Varadkar had ontvangen dat een deal ‘nog steeds mogelijk’ is. Op donderdag kwamen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse collega Leo Varadkar verrassend dichter bij een oplossing.

De Ierse beoordeling is belangrijk voor de hele EU. Het cruciale knelpunt voor een Brexit-deal is de vraag hoe de grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-buurland Ierland open kan worden gehouden.